Följ oss

Min mat

Bostongurka på squash

Bostongurka på squash

Fransmännen säger courgette, Italienarna zuccini och här i Sverige gör vi oftast som i USA och kallar den för squash – kärt barn har många namn. Ordet squash har sitt ursprung i ordet askutasquash (en grön sak som äts rå), från språket massachusett som talades av indianstammen Narragansetterna. Små squash är goda att äta råa som gurka, men jag föredrar att tillaga dem på olika sätt.


Fortfarande ploppar en hel del frukter fram på mina plantor och de växer alltid alldeles för fort. Jag gillar dem ganska så små, då de är fasta och fina i köttet och jag kan använda hela frukten. Växer de sig för stora blir skalet hårt, köttet lite svampigt och frön utvecklas. Fortfarande fullt ätbara så klart, men då brukar jag bara använda det köttet och rensa bort allt det andra. En planta kan ge 10 frukter eller mer och i år så har jag 3 st samt två Tromboncino (som egentligen är en vintersquash). Do the math – många squash blir det!


Vad gör man då med all squash?! Vi har ätit av de avlånga frukterna på korsen och tvärsen, i och till all typ av mat. Men ändå hinner vi inte med så nu är det dax att fylla förråden i stället. En hel del ratatouille och soppa hamnar i frysen och så kokar jag Bostongurka. Bostongurkan är perfekt till grillat kött, korv och hamburgare så klart, men även i den gamla klassikern Kreolsk gryta som vi gärna äter nu framåt hösten.
 

BOSTONGURKA 

Ingredienser
1 kg squash
2 gula lökar
2 paprikor, gärna olika färger
Färsk chili, styrka efter mod (valbart)
1 krm natriumbensoat

Ättikslag
2 dl socker
2,5 dl ättiksprit (12%)
2 tsk salt
2 msk senapsfrön

Gör så här
1. Hacka lök och paprika fint, lägg hacket i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och häll av i ett durkslag. 
2. Rensa bort kärnhuset på squashen och hacka fint.
3. Blanda ingredienserna till ättikslagen – socker, ättika, salt och senapsfrön i en stor kastrull.
4. Tillsätt löken, paprikan och squashen (samt chili) till lagen.
5. Låt Bostongurkan koka på låg värme under lock i 20 minuter. Rör då och då.
6. Ta upp lite bostongurka i ett glas och blanda ner natriumbensoaten. Rör sedan ut det med resten i kastrullen. 
7. Fördela bostongurkan i väl rengjorda burkar med lock. Låt svalna och förvara i kylen. 



3 thoughts on “Bostongurka på squash”

    • Hej! Jag törs inte säga säkert men jag förvarar burkarna i kylskåp och efter som den innehåller både natriumbensoat och ättiksprit så håller den länge, oöppnad burk i flera månader. Jag har ätit av burkar som har varit ett år utan problem (under förutsättning att vakuumet är kvar i burken när jag öppnar).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *