Jodå än så länge har jag både tomater, blommor, blad och färska örter kvar i min trädgård. Så idag gjorde jag en snabbfixad tomatpaj. Den kallas även för flarn eller tart och vi äter den gärna som förrätt, på en buffé eller som en lättare lunch med sallad till.
Jag använder färdig färsk smördeg, du vet en sån där som finns i kyldisken och som är så praktiskt inrullad i bakplåtspapper. Räddaren i nöden när man inte orkar hela vägen men ändå vill äta något gott.
Eftersom pajen går så snabbt att göra så kan man lägga några extra minuter på att dekorera den fint. Pajen är ju faktiskt som en canvas med en ram runt, en liten tomattavla, som ska förgylla din måltid.
Recept
INGREDIENSER
1 kyld smördegsrulle
1 ägg
1 burk Ricotta, 250g
0,5 dl blandade, finhackade färska örter (tex persilja, gräslök, mynta, oregano, timjan, basilika)
1 lime
Salt & peppar
Tomater, gärna i olika färger och former
Ätbara blommor och blad. Behöver du tips på sorter så titta här.
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
2. Rulla ut smördegen på det medföljande bakplåtspapperet på en plåt.
3. Skär försiktigt med en vass kniv i ytterkanten på smördegen, halvvägs igenom som en ram, ca 1-2 cm in på smördegsarket. Nagga degen, innanför ramen, med en gaffel.
4. Pensla smördegskanten med uppvisat ägg.
5. Skär tomaterna i tunna skivor. Lägg dem på hushållspapper alt en ren kökshandduk så att överskottsvätskan sugs upp. Detta för att undvika att pajen blir mjuk och saggig.
6. Finriv det yttersta skalet på limen och pressa ut ca 1 msk av saften.
7. Finhacka de färska örterna.
8. Rör i örterna i Ricottan tillsammans med limeskal och saft. Smaka av med salt och peppar.
8. Bred ut Ricottan inom ramen på smördegen och lägg på tomatskivorna.
9. Grädda pajen i ugnen i ca 20-25 min.
Kan man äta denna kall? Jag tänker om man kan göra den och sen samma dag ha med ut på utflykten?
Förlåt för sent svar, såg din fråga först nu. Men svar ja, den kan ätas både kall, ljummen eller varm.