Följ oss

Min mat

Ätbara blommor

Ätbara blommor

Jag tycker om att dekorera det jag tillagar med ätbara blommor och det är fler av våra vanliga vilda och odlade växter än man kanske tror som går att äta.

Vissa blommor är mer lämpade än andra vad det gäller smaken för även om en blomma kan vara ätbar/ofarlig så är det inte samma sak som att den smakar gott. På några blomsorter är det endast kronbladen som bör användas för att ståndare och pistiller eller andra delar av blomman tex basen inte smakar lika bra. I andra fall så kan man med fördel använda hela blomman. En del blommor som anses ofarliga kanske ändå mest ska användas till dekoration och inte ätas i större mängd. Att en växt är ofarlig att äta innebär ju inte att den normalt används som föda.

Blommorna kan ha olika användningsområden. Man kan tex garnera mat och bakverk, frysa in i istärningar eller sätt smak på ett smör eller en dryck. Gräslökens blomknoppar kan läggas in och användas som kapris. Squash, pumpa och dagliljeblommor kan friteras, paneras eller fyllas med färskost. Penséer, violer, syrener och rosenblad kan kanderas. Listan kan göras lång och här är det kanske mest fantasin som sätter gränser.

Plocka helst inte blommor nära vägkanter eftersom de kan vara förorenade av avgaser. Tänk även på att köpta blommor kan vara besprutade eller innehålla retarderingsmedel.

Sist men inte minst, ta inspiration av andra när du söker ätbara blommor men var källkritisk! Ibland är inte stylister, inspiratörer, matlagare eller textförfattare så noga med att kolla upp om det verkligen är en ätlig blomma de har på bild eller i en text. Kontrollera därför alltid själv att blomman kan ätas utan problem. Även jag kan ha missat att dubbelkolla någon blomma i listan nedan och friskriver mig därmed från allt ansvar.

Har du synpunkter eller fler tips på ätbara blommor så får du gärna höra av dig. Listan är under utveckling och fylls på kontinuerligt. För blommor som är markerade med en * se längst ner på sidan.

Lista på ätbara blommor

A
Akleja *
Anisisop
Aronia
Astilbe
Astrar
Atlasblomma (Clarkia)

B
Basilika
Begonia (Knölbegonia är giftig)
Blomkål
Blomsterböna
Blågull
Blåklint
Blåklocka
Bolltistel
Bougainvillea (Trillingblomma)
Broccoli
Bräcka (Saxifraga)

C
Campanula (Betlehemsstjärna, Murklocka, Rivieraklocka mfl)
Cikoria
Citronmeliss
Citronverbena

D
Daggkåpa
Daglilja
Dill
Doftpelargon

E

F
Flitiga Lisa
Flox
Fläder
Fuchsia
Funkia
Fänkål
Förgätmigej

G
Gräslök
Gullviva
Gurkört

H
Hallon
Harsyra*
Humle

I
Isop

J

K
Kamomill
Kaprifol
Kinesisk gräslök
Kirskål
Klöver, röd och vit
Koriander
Krasse
Kryddtagetes
Krysantemum
Kvanne
Kärleksört
Körsbär

L
Lavendel
Lind
Lejongap
Lungört
Lyckliga Lotta
Löktrav

M
Maskros
Mejram
Margerit
Mejram
Mynta
Myskmadran *

N
Nattviol (trädgårds-)
Nejlika *
Novemberkaktus
Näva

O
Oregano

P
Pensé
Pelargon
Persilja
Pimpinell
Porslinsblomma
Praktröllika
Prästkrage
Pumpa
Päron

Q

R
Rallarros
Ramslök
Raps
Ringblomma
Ros
Rosenskära
Rosmarin
Ruccola
Rädisa
Rödklöver
Röd oxalis*

S
Saint Paulia
Senap
Slån
Snöfling
Solros
Spenat
Stockros
Squash
Syren

T
Temynta
Teveronika
Timjan
Tulpan
Turkisk drakblomma
Tusensköna

U

V
Verbena
Viol
Våreld (Höstglöd)
Våtarv

W

X

Y

Å

Ä
Älggräs
Äpple

Ö


Kommentarer:
*Nejlika, vissa arter innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.
*Myskmadra, när bladen vissnar bildas kumarin. I stora mängder är kumarin giftigt, men som smaksättare i små mängder anses det ofarligt. Kumarin finns även i kanel.
* Akleja giftig enligt odla.nu men inte enligt tex Giftinformationscentralen.
* Harsyra och Röd oxalis innehåller oxalsyra, bör ätas i måttliga mängder då oxalsyra i större mängd kan irritera mag- och tarmkanalen samt ge njursten.13 thoughts on “Ätbara blommor”

 • Oj så många blommor jag inte hade en aning om att de går att äta! Vilken fantastiskt fin blogg du har! Här kommer jag hänga♥️

  • Tack snälla och välkommen till min lilla blogg! De finns nog många fler blommor som är ofarliga att äta så listan fylls förhoppningsvis på vart efter.

   • Åh vilken välfylld lista – bästa jag sett! Men jag måste fråga över luktärt – fått lära mig att dessa inte bör ätas? Men det kanske mest handlar om mängd? Mvh Lydia

    • Hej Lydia! När jag skrev listan så utgick jag ifrån den information som finns på giftinformation.se. Där står det att Luktärt Lathyrus odoratus är ofarlig. Men nu när jag googlar frågan öppet så dyker det upp flera svar från olika sidor som påstår precis det som du skriver, dvs att de inte bör ätas. På vissa av sidorna nämner man framför allt fröna. Men jag vill vara på den säkra sidan så jag plockar bort luktärten från min lista. Tack för att du skrev och uppmärksammade mig på det här 🙂 Anna

  • Hej Anna!
   Tack för att du delade med dig av detta intressanta inlägg! Jag visste inte att det fanns så här många ätbara blommor. Ha det gott!
   Mvh Johan

   • Hej Johan!
    Vad roligt att du kikade in på min blogg 🙂
    …och det finns säkert ännu fler ätbara blommor.
    Kommer du på någon så får du gärna tipsa!
    Allt gott!

  • Hej Hanna! Kul att du tittade in här i min blogg. Du kanske kan hjälpa mig att fylla på listan? Misstänker att du har lite bra tips?! Sedan så var det faktiskt på flyget till Sicilien som vi träffades 😉

 • Hej,

  Tack för ett underbart inlägg med fantastiska bilder!:)

  De små mörkröda klöverbladen i bilden med soppskålen längst upp – vad är det för en sorts växt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *