Följ oss

Min mat

Jordärtskocka

Jordärtskocka


Våren är på väg och marken tinar så nu kan jag äntligen gräva upp mina jordärtskockor. Eller jordfjärtskockor som jag brukar kalla dem. Min mage gillar den nämligen inte riktigt lika mycket som jag gör. Men jag tycker verkligen om smaken så jag ”härdar ut” några gånger om året och njuter av dessa knölar. Jordärtskockan innehåller ett ämne som heter inulin, en sorts kostfiber, som känsliga magar kan få problem med. För att vara lite snäll mot min mage så brukar jag blanda upp dem med potatis när jag gör soppor, gratänger eller som här i en puré. Ett annat tips är att byta kokvatten efter några minuter så avlägsnas stora mängder av inulinet. Jordärtskockspuré är gott till det mesta men kan även vara huvudperson i en rätt som på bilden ovan. Här serverade jag purén med lite laxrom, smörstekta kantareller, en svampbuljong och massor av krispiga jordärtskockschips.


Jordärtskockspuré

INGREDIENSER
200 g jordärtskocka
200 g mandelpotatis
20 g smör
1,5 dl grädde
Citronsaft

GÖR SÅ HÄR
1. Skala jordärtskockan och potatisen.
2. Dela i mindre bitar och koka mjuka i vatten. Tillsätt några droppar citronsaft i skockornas vatten så att de inte mörknar. De har lite olika koktider så koka skockor och potatis var för sig.
3. Slå av vattnet, låt ånga av och pressa potatisen och skockorna.
4. Koka upp grädden och slå den över potatisen och skockorna, mixa sedan slätt med smöret.
5. Smaka upp med salt.


Jordärtskockschips

– Skölj och borsta jordärtskockorna rena. Behåll skalet på.
– Skiva dem riktigt tunt, enklast med en mandolin.
– Blötlägg skockorna ett par minuter i kallt vatten för att få bort stärkelsen.
– Torka dem torra mellan hushållspapper eller en kökshandduk.
– Fritera lite i taget så att de blir gyllenbruna i en neutral olja i ca 160°C.
– Ta upp chipsen med en hålslev och lägg dem på hushållspapper för att rinna av och salta lätt.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *