Följ oss

Min mat

Rabarberpannacotta med rostad vit choklad

Rabarberpannacotta med rostad vit choklad

Den här efterrätten är en riktig höjdare. Enkel att göra men ser ändå lite fin ut. Den är både syrlig av rabarbern och söt av chokladen, har olika texturer och smakar sommar. Att man dessutom kan göra den långt i förväg gör ju ingenting eller hur.

Det är lite knepigt att ange ett exakt antal gelatinblad. Jag brukar köra på 1 st gelatinblad = 2 dl vätska, så beroende på hur duktig du är på att pressa ur rabarberpurén kan mängden gelatinblad behöva korrigeras lite.

Om du använder en silikonform till pannacottan så stoppa den i frysen minst 2 timmar innan servering. Då går det lätt att trycka ut dem ur formen och de tinar ganska snabbt.

Dekorera pannacottan med den rostade vita chokladen, lite färska bär och några klickar grädde. Njut!


Rabarberpannacotta

INGREDIENSER

500 g rabarber
0,5 dl lime- eller citronjos
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
ca 3 gelatinblad
Ev. röd hushållsfärg


GÖR SÅ HÄR

1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
2. Lägg finskuren rabarber och citrussaft i en kastrull.
3. Koka på medelvärme, rör tills rabarbern lösts upp.
4. Sila och pressa rabarbern genom en finmaskig sil så att du får en puré utan ”trådar”. 
5. Häll rabarberpuré, grädde, strösocker i en kastrull. Koka upp i några minuter (och droppa ev. i röd hushållsfärg).
6. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen tills de lösts upp.
7. Häll upp pannacottan i silikonformar, skålar eller glas.


Rostad vit choklad

En kaka vit choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt
3. Riv eller hacka chokladen grovt direkt på bakplåtspapperet.
4. Rosta mitt i ugnen tills chokladen blir gyllenbrun, 5-10 minuter.
5. Passa noga för det går snabbt på slutet.
6. Låt kallna och bryt i bitar eller smula.



2 thoughts on “Rabarberpannacotta med rostad vit choklad”

    • Jag skulle säga minst 6 pers. När jag fyller pannacottan i silikonformen som finns på bild i inlägget så räcker det till att fylla alla 6 kupoler och så blir det en liten skvätt över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *