Det här mina vänner är en riktigt god rotfruktsterrin med västerbottensost. Den är i säsong, passar till det mesta, både till vardag och fest, är dessutom super enkel att göra och kan modifieras lite som det passar dig… kan det bli så mycket bättre?!
Gör gärna terrinen dagen innan och ställ in den i kylen, då hinner den ”sätta sig” och blir enklare att skära i fina skivor. Därefter så kan du smidigt värma upp bara de antal skivor som du behöver.
Receptet är ungefärligt (som oftast hos mig) och du kan byta ut och använda de rotsaker som du gillar. Det är även gott med andra örter som tex timjan, persilja eller rosmarin. Färska örter är såklart godast men det funkar även med frysta eller torkade och har du ingen Västerbotten så tar du bara en annan smakrik och vällagrad ost.
Jag använder en brödform som rymmer ca 1,3 L (25 cm lång, 7 cm hög, 11 cm bred upptill och 8 cm nedtill).
På bilden nedan så serverar jag terrinen tillsammans med en viltfärsbiff, i detta fall gjort på dovhjort. När jag gör mina viltfärsbiffar så använder jag ofta det här receptet.
Ingredienser
1 kg rotsaker av valfri sort (jag använde potatis, morot, palsternacka och rotselleri)
1 dl finskuren gräslök
4 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl riven Västerbottenost
2 klyftor vitlök, pressade
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala alla rotfrukter och skär dem i tunna skivor, gärna med en mandolin men kniv funkar såklart också bra.
Klä en avlång brödform med ett bakplåtspapper.
Hacka gräslöken.
Varva rotfrukterna i formen med gräslök och ost. Tryck till så att allt sätter sig.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar.
Häll äggstanningen över rotfrukterna i formen.
Vik över det uppstickande bakplåtspapperet som ett skyddande lock.
Grädda terrinen mitten i ugnen i ca 1,5 timmar.
Ta ut och låt terrinen svalna i formen.