Följ oss

Min mat

Pastagratäng med salsiccia

Pastagratäng med salsiccia

Jag gillar pasta och jag gillar Italiensk mat så när det här om dagen kom ett paket med varuprov, kvalitetspasta och såser ända från Italien, så blev jag riktigt glad. Det är dessutom alltid lika roligt att få testa nya produkter och den här gången var det från ett företag som heter Pasta Garofalo. Ett märke som är stort i Italien och har funnits sedan 1789 men kanske är lite mindre känt i Sverige… än så länge. För jag misstänker att de kommer att ta marknadsandelar från liknande aktörer.

Enligt egen utsago så ska deras pasta bibehålla sin fasthet och elasticitet, även när den är överkokt och så även färg och form en bra stund efter att man slagit av pastavattnet. 

Så jag provade pastan i en gratäng eftersom det borde vara ett lite tuffare test med en lång tillagningstid. Till gratängen valde jag att använda pastasorten Mafalda Corta av durumvete och deras färdiga tomatsås med parmesan tillsammans med extra ost och färsk salsiccia. Jag måste tillstå att pastan verkligen höll det som var utlovat. Den höll till och med formen dagen efter uppvärmd i matlåda. Såsen var förövrigt riktigt god och kan definitivt ätas som den är till pastan.

Receptet på min goda gratäng med ost och salsiccia får du här…


INGREDIENSER
300 g pasta, Garofalo Mafalda Corta 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g färsk salsiccia
2 burkar tomatsås, Garofalo Parmigiana
2 mozzarellabollar 
2 dl riven parmesanost
En rejäl näve grovhackad basilika + några blad att dekorera med
Olivolja att steka i
Salt & svartpeppar
Ev färska små tomater på kvist


GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
3. Skala och finhacka lök och vitlök.
4. Skär mozzarellan i skivor.
5. Klipp upp korvskinnet och smula ner färsen i en varm stekpanna med olja. Stek färsen i ett par minuter tills den får färg.
6. Tillsätt lök och vitlök. Stek ytterligare en stund så att löken mjuknar.
7. Slå i pastasåsen och blanda runt den med salsiccian. Småkoka i ca 10 minuter.
8. Smaka av såsen med salt och peppar och vänd ner basilikan.
9. Blanda i den kokta pastan i såsen.
10. smörj en ugnssäker form med lite olja.
11. Lägg i hälften av pastaröran i formen. Lägg på skivor från en mozzarellaboll och strö över ca 1 dl parmesan. Lägg i resten av pastan och toppa med det som är kvar av mozzarellan och parmesanen.
12. Om du vill så lägg på några färska små tomater på kvist ovanpå gratängen.
13. Tillaga i ugnen i ca 20-30 minuter. Osten ska ha smält ordentligt och fått en fin färg.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *