Följ oss

Min mat

Shakshuka

Shakshuka

Jag gick lite bananas när det gäller antalet tomatplantor i år, jag har 68 st och 44 olika sorter, och nu börjar de alla leverera tomater i överflöd. När jag har så här gott om tomater så gör jag ofta en Shakshuka, bästa brunch, lunch och middagsmaten för en tomatodlare och trädgårdsnörd. Den funkar både som ensamrätt och som ett tillbehör och kan varieras i det oändliga.

Shakshuka är en rätt som kommer från mellanöstern och kan tillagas på många olika sätt. Men något som den alltid innehåller är just tomater och proteinkällan är ägg. Jag gillar att göra den riktigt chilistark och ofta så petar jag i lite av varje som finns skördeklart i trädgården. Jag tillagar min Shakshuka i en gjutjärnsstekpanna med ett lock för med en tålig stekpanna så kan jag laga Shakshukan på spisen, grillen, i en ugn eller över öppen eld. Jag följer dessutom aldrig något recept utan lagar den på en höft. Den viktigaste ingrediensen tomat räknar eller väger jag inte utan tar bara så mycket så att pannan fylls upp och det känns lagom. Här nedan så har jag försökt att uppskatta de mängder jag använde sist.


Recept

1-2 vitlöksklyftor
1 st stor gul lök
1-2 st chilifrukter beroende på sort och mod
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikakrydda
1 tsk koriander
2 msk tomatpuré
1 stort knippe färsk basilika
Några nypor råsocker
Salt & peppar
Tomater så att det fyller pannan
3-4 st ägg
Olja att steka i


GÖR SÅ HÄR
1. Förbered ingredienserna. Finhacka löken, vitlök och chili. Strimla basilikan. Hacka upp tomaterna i mindre bitar och ta bort det mesta av kärnhuset. Annars blir Shakshukan för blöt.
2. Stek löken mjuk i olja på medelvärme. Tillsätt vitlök och chili, stek lite till.
3. Pudra över de torra kryddorna och tillsätt tomatpurén. Rör om ordentligt så att allt blandas och stek ytterligare någon minut.
4. Tillsätt tomaterna, blanda med basilikablad och strö över några nypor socker för att få fram sötman från tomaterna. Salta och peppra.
5. Låt tomatröran puttra på spisen tills den får en så lagom tjock konsistens så att du kan göra gropar i den. Knäck ett ägg i varje grop. Försök att få gulorna hela (inte som jag som hade sönder två st).
6. Lägg på locket och värm i några minuter tills äggen tillagats och du fått den konsistens du vill ha på dem.

Toppa gärna Shakshukan med färska örter och inlagd chili. Feta ost och bröd är också väldigt gott att ha till.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *