Följ oss

Min mat

Gnocchi med brynt smör, mangold och kantareller

Gnocchi med brynt smör, mangold och kantareller

Nu börjar det hända grejer både i trädgården och i skogen. Idag så har jag skördat mangold, chili, timjan och färsk lök på lilla täppan och i skogen så hittade jag några nävar små, fina och fasta kantareller. Tillsammans med en påse färsk gnocchi från butik och syndiga mängder smör så blev det en riktigt bra, snabb och lite grönare middag.

Receptet är på en höft och räcker till två ganska rejäla portioner. Jag förkokade min gnocchi men det behöver man inte göra har jag fått lära mig i efterhand – men inte provat själv ännu. Färdigköpt gnocchi ska tydligen gå bra att steka på direkt. Först på en lite lägre värme för att få den klar hela vägen in i mitten och därefter på en högre värme för att få den fina brynta och krispiga ytan. Så du väljer själv hur du vill göra.


Recept


INGREDIENSER

500g färsk gnocchi
50g smör
Mangold, ett rejält knippe ca 500g
1 färsk gul lök + blasten
1-2 vitlöksklyftor
Chili, efter smak och mod
Kantareller, ca 300g
Ev. lite av kokvattnet
Timjan, några färska kvistar
Salt & peppar
Parmesan


GÖR SÅ HÄR

1. Rensa och förväll svampen.
2. Förbered det gröna; Skölj mangolden, repa av bladen och dela dem lite grovt. Skär stjälkarna fint. Skölj och finhacka det vita på löken, skär den gröna blasten i tunna ringar. Finhacka vitlöken och chili.
3. Koka gnocchin i saltat vatten enligt anvisningen på påsen eller tills de flyter upp. När gnocchin är klar så häll av vattnet.
4. Under tiden som gnocchi kokar så bryn smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa eller rör i smöret så att det inte bränns. Det ska bli gyllenbrunt och dofta nötigt.
5. Värm upp en stekpanna med non-stickbeläggning och häll i hälften av det brynta smöret. Häll ut gnocchin i ett jämnt lager och stek på på medel till hög värme. Om du inte får plats med dem i ett lager så stek i omgångar. När gnocchi fått en gyllene färg på undersidan så vänd dem försiktigt med en stekspade. Vänd sedan med några minuters mellanrum tills du är nöjd med färgen och stekytan. Ta upp gnocchin ur pannan och lägg åt sidan.
6. Fyll på med mer av det brynta smöret i pannan. Lägg i timjankvistarna och svampen. Stek tills svampen fått fin färg. Ta upp svampen och lägg åt sidan. Släng timjankvistarna.
7. Fyll på med mer av det brynta smöret i pannan vid behov. Lägg i mangoldstjälkarna och det vita på den gula löken. Stek tills den största delen vätska är borta. Tillsätt vitlök, chili och den gröna lökblasten. Stek någon minut till. Tillsätt mangoldbladen och stek tills de blir mjuka. Här kan man om man vill tillsätta någon dl av kokvattnet från gnocchin, koka ihop.
8. Vänd ner gnocchin och svampen i mangolden. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på tallrik och riv över parmesan.
1 thought on “Gnocchi med brynt smör, mangold och kantareller”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *