Följ oss

Min mat

Ätbara blommor

Ätbara blommor

Jag tycker om att dekorera det jag tillagar med ätbara blommor och det är fler av våra vanliga vilda och odlade växter än man kanske tror som går att äta.

Vissa blommor är mer lämpade än andra vad det gäller smaken för även om en blomma kan vara ätbar/ofarlig så är det inte samma sak som att den smakar gott. På några blomsorter är det endast kronbladen som bör användas för att ståndare och pistiller eller andra delar av blomman tex basen inte smakar lika bra. I andra fall så kan man med fördel använda hela blomman. En del blommor som anses ofarliga kanske ändå mest ska användas till dekoration och inte ätas i större mängd. Att en växt är ofarlig att äta innebär ju inte att den normalt används som föda.

Blommorna kan ha olika användningsområden. Man kan tex garnera mat och bakverk, frysa in i istärningar eller sätt smak på ett smör eller en dryck. Gräslökens blomknoppar kan läggas in och användas som kapris. Squash, pumpa och dagliljeblommor kan friteras, paneras eller fyllas med färskost. Penséer, violer, syrener och rosenblad kan kanderas. Listan kan göras lång och här är det kanske mest fantasin som sätter gränser.

Plocka helst inte blommor nära vägkanter eftersom de kan vara förorenade av avgaser. Tänk även på att köpta blommor kan vara besprutade eller innehålla retarderingsmedel.

Sist men inte minst, ta inspiration av andra när du söker ätbara blommor men var källkritisk! Ibland är inte stylister, inspiratörer, matlagare eller textförfattare så noga med att kolla upp om det verkligen är en ätlig blomma de har på bild eller i en text. Kontrollera därför alltid själv att blomman kan ätas utan problem. Även jag kan ha missat att dubbelkolla någon blomma i listan nedan och friskriver mig därmed från allt ansvar.

Har du synpunkter eller fler tips på ätbara blommor så får du gärna höra av dig. Listan är under utveckling och fylls på kontinuerligt. För blommor som är markerade med en * se längst ner på sidan.

Lista på ätbara blommor

A
Akleja *
Anisisop
Aronia
Astilbe
Astrar
Atlasblomma (Clarkia)

B
Basilika
Begonia (Knölbegonia är giftig)
Blomkål
Blomsterböna
Blågull
Blåklint
Blåklocka
Bolltistel
Bougainvillea (Trillingblomma)
Broccoli
Bräcka (Saxifraga)

C
Campanula (Betlehemsstjärna, Murklocka, Rivieraklocka mfl)
Cikoria
Citronmeliss
Citronverbena

D
Daggkåpa
Daglilja
Dill
Doftpelargon

E

F
Flitiga Lisa
Flox
Fläder
Fuchsia
Funkia
Fänkål
Förgätmigej

G
Gräslök
Gullviva
Gurkört

H
Hallon
Harsyra*
Humle

I
Isop

J

K
Kamomill
Kaprifol
Kinesisk gräslök
Kirskål
Klöver, röd och vit
Koriander
Krasse
Kryddtagetes
Krysantemum
Kvanne
Kärleksört
Körsbär

L
Lavendel
Lind
Lejongap
Luktärt
Lungört
Lyckliga Lotta
Löktrav

M
Maskros
Mejram
Margerit
Mejram
Mynta
Myskmadran *

N
Nattviol (trädgårds-)
Nejlika *
Novemberkaktus
Näva

O
Oregano

P
Pensé
Pelargon
Persilja
Pimpinell
Porslinsblomma
Praktröllika
Prästkrage
Pumpa
Päron

Q

R
Rallarros
Ramslök
Raps
Ringblomma
Ros
Rosenskära
Rosmarin
Ruccola
Rädisa
Rödklöver
Röd oxalis*

S
Saint Paulia
Senap
Slån
Snöfling
Solros
Spenat
Stockros
Squash
Syren

T
Temynta
Teveronika
Timjan
Tulpan
Turkisk drakblomma
Tusensköna

U

V
Verbena
Viol
Våreld (Höstglöd)
Våtarv

W

X

Y

Å

Ä
Älggräs
Äpple

Ö


Kommentarer:
*Nejlika, vissa arter innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.
*Myskmadra, när bladen vissnar bildas kumarin. I stora mängder är kumarin giftigt, men som smaksättare i små mängder anses det ofarligt. Kumarin finns även i kanel.
* Akleja giftig enligt odla.nu men inte enligt tex Giftinformationscentralen.
* Harsyra och Röd oxalis innehåller oxalsyra, bör ätas i måttliga mängder då oxalsyra i större mängd kan irritera mag- och tarmkanalen samt ge njursten.9 thoughts on “Ätbara blommor”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *