Det här är inget för dig som räknar kalorier, för det här är mackornas macka. En riktigt smörig, ostig, mättande och sjukt god skapelse.
Mackan består av smörstekt surdegsbröd (jag är en ”no bake person” så jag har köpt mitt) gräddstuvad mangold med gruyere och karamelliserad rödlök.
Så här gör du den och det är riktigt smör som du ska steka i – i samtliga steg. Annars gills det inte!
Mangoldröra
4 salladslökar eller en bit purjo, finskuren
1 vitlöksklyfta, finhackad
150g förväld och finhackad mangold
1 dl grädde… kanske en skvätt till
150 g riven gruyère
1 tsk fransk senap
Svartpeppar, nymald
GÖR SÅ HÄR
Stek salladslök och vitlök en liten stund. Tillsätt mangold och peppar och stek ytterligare i några minuter tills ev vätska är borta om du använder fryst eller tills den mjuknar om det är färsk. Tillsätt grädde, ost och senap.
Rör om tills osten smält och du får en tjock röra.
Karamelliserad lök
150-200g rödlök, tunnt skivad
1 msk socker
1 msk balsamvinäger
0,5 dl vatten
en nypa salt
GÖR SÅ HÄR
Stek löken på medelhög värme tills den fått lite färg. Sänk värmen och tillsätt salt, vinäger och socker.
Stek i cirka 10 min. Tillsätt vattnet och stek tills det kokat in.
MONTERING
Bred röran på en skiva bröd, toppa med rödlök. Lägg på en brödskiva till. Stek mackan på båda sidorna i smör tills bröden fått en fin färg.
ÄT OCH NJUT!