Små goda minipajer kan du bjuda på i alla lägen, som drinktilltugg, på en buffé, som förrätt, till Afternoon Tea eller kräftskivan… jag du fattar. Fyllningen och toppingen varierar du efter tycke och smak. Men du… gör många när du ändå håller på för de är försvinnande goda!
Till ca 24 små pajer
75g smör
0,75 dl Kesella/kvarg
2,5 dl vetemjöl
1. Skär smöret i små kuber och nyp därefter ihop det med mjölet och kvargen tills de blir en jämn deg. Enklast är faktiskt att använda händerna.
2. Tryck ut degen i en minimuffinsplåt alternativt i engångsaluminiumformar.
3. Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
Äggstanning
3 ägg
2,5 dl grädde
salt & peppar
4. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
Förslag på fyllning
Riven ost av en smakrik typ så som Gruyere, Präst eller Västerbottenssost.
Smulad fetaost eller vitost.
Kantareller
Skinka eller knaperstekt bacon.
(I de pajerna som du ser på bilderna har jag haft i ca 100g ost).
5. Lägg i fyllningen i de små pajerna och fyll på med äggstanning.
6. Grädda i 200 grader (varmluft) i ca 15 min eller tills dina pajer har fått en fin färg.
7. Låt svalna och dekorera därefter dina pajer.
Förslag på dekoration
Spritsad smetana eller mjukvispad vitost.
Finhackad rödlök eller gräslök.
Räkor, rom eller gravad lax.
Stekt svamp tex kantareller.
Tomater och oliver.
Gröna blad/örter och ätbara blommor.
Jisses vad sugen jag blev, tar gärna två på en gång. Printar ut receptet direkt
KramKajsa.
Hej Kajsa! Vad roligt att du gillar receptet.