Följ oss

Min mat

Viltfärsbiffar med mesesås

Viltfärsbiffar med mesesås

Från skog till bord! Det här är mat på riktigt, jag älskar skogen som ger oss så mycket gott att äta. Naturligt, närproducerat och inga konstigheter. Till den här måltiden så har min mans jaktlag skjutit älgen och vi har plockat lingon, svamp och enbär bara någon kilometer från vårt hus.

Den som inte har tillgång till viltkött kan naturligtvis byta till nöt eller lamm. Med enbär och timjan som smaksättning i färsen så blir det lite åt det vilda hållet ändå. Jag har i ca 8 st väl mortlade enbär. Men de som jag plockar i skogen är oftast ganska små så om du använder de köpta lite större enbären så ska du nog minska på antalet.

Den gyllene mesesåsen som jag gör på norsk brunost kan kanske vara världens enklaste, med väldigt få ingredienser men med en stor och egen smak. Brunost beskrivs som lite söt, fyllig och med svag doft av karamell. Den är väldigt lik vårt svenska messmör i smaken och den brunost som är lättast att få tag i här i Sverige är Gudbrandsdalen.

Biffarna serverar jag med den goda såsen, rårörda lingon för att de tillför en syrlighet som bryter av bra mot sötman i såsen, smörstekta kantareller och någon form av potatis.


Viltfärsbiffar

INGREDIENSER
500 g viltfärs, jag använde älg
I röd lök
0,5 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk torkad timjan
Ca 8 mortlade enbär
Smör att steka i

GÖR SÅ HÄR
1. Finhacka löken och stek den i smör, låt svalna.
2. Bland ägg, ströbröd, grädde, lök, salt, peppar och enbär och timjan. Låt stå en stund så att ströbrödet får svälla.
3. Blanda i färsen.
4. Forma färsen till 6-8 st biffar.
6. Stek biffarna i rikligt med smör.


Mesesås

INGREDIENSER
5 dl mjölk
150g Gudbrandsdalsost
1 msk viltfond
Salt & peppar
Ev Maizena att reda med

GÖR SÅ HÄR
1. Riv osten ganska grovt.
2. Värm upp mjölken.
3. Lägg osten i mjölken och låt den smälta under lätt omrörning.
4. Tillsätt viltfond.
5. Låt såsen koka 15-20 minuter så att smakerna sätter sig.
6. Smaka av med salt & peppar.
7. Om du vill ha en tjockare sås så kan du reda av den med lite maizena utrörd i kallt vatten.3 thoughts on “Viltfärsbiffar med mesesås”

  • Jag älskar också skogen och allt annat användbart man hittar där, kanske är det liknande för dem som bor vid havet och har lärt sig utnyttja vad det bjuder på. Finns det inte älgbiffar i frysen är det nåt som fattas. Det är stapelvara, snabbmat när vi har bråttom och pålägg till jägaren i familjen. Ska bli trevligt att testa ditt recept.
    Trevlig helg
    /Anette

    • Ja jag antar att de flesta av oss trädgårdsmänniskor är ganska lika, att vi gillar skog, natur och att sörja för vår egen mat på olika sätt. Ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *