Följ oss

Min mat

Pastasås med salsiccia på vildsvin

Pastasås med salsiccia på vildsvin

En pasta med en god hemlagad sås är aldrig fel. Den här gör jag på min mans egentillverkade vildsvinssalsiccia. Gör du inte egen korv så finns det flera olika sorters färsk salsiccia att köpa i butik som funkar minst lika bra i receptet.


Vildsvinssalsiccia

Vi bor i Södermanland och här finns det god tillgång på vildsvin. Köttet är lite mörkare än tamgrisens men är precis lika användbart. Ska man äta kött så är vilt bland det bästa man kan välja anser jag. Mer eko kan det inte bli och djuren har haft ett fritt och naturligt liv ända fram till skottet ute i deras naturliga miljö.

Med en man som jagar och som ständigt fyller på en redan full frys så äter vi en hel del vilt. Då gäller det att vara lite påhittig och variera hur man tillagar köttet, annars blir det lätt tråkigt. Ett bra sätt att ta vara på kött är att göra sin egen färskkorv och då gärna favoriten salsiccia. Det är ett litet pyssel och hantverk men så värt det. Vi utgår oftast från ett recept i Taylors & Jones korvbok men vi hittar även mycket inspiration på Jägarförbundets hemsida. Salsicciakorven och dess smaksättning passar perfekt i den här goda pastasåsen.


Recept

Så här års gör jag pastasåsen med torkade örter men har du färska att tillgå, vilket jag har på sommarhalvåret, är det så klart ännu godare. När det gäller tomater så kan du använda det du har hemma, färska, finkrossade, passerade eller ännu hellre hela eller körsbärstomater på burk. Jag odlar egna tomater så oftast använder jag egenkokt tomatsås. Den kan bli lite syrlig i smaken men det kompenserar jag med en nypa socker eller honung.

Ingredienser
Ca 350g färskkorv, Salsiccia
1 gul lök, finhackad
1-2 klyftor vitlök, finhackade
Chili, finhackad färsk eller torkad, efter styrka och mod
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk lätt mortlade fänkålsfrön
1 tsk torkad basilika
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 pkt finkrossade tomater
1 dl grädde
1 dl riven parmesanost + extra till serveringen
Olivolja att steka i
Ev en nypa socker

Gör så här
1. Stek löken i olivolja tills den blir genomskinlig.
2. Tillsätt vitlök och stek lite till.
3. Sprätta upp korvarna och kläm ut fyllningen i stekpannan. Tillsätt chili och låt steka en stund under omrörning och finfördelning så att korvfärsen får färg.
4. Tillsätt tomatpurén och alla kryddorna, stek lite till så att purén ”rostas” och du får du fram sötman och tomatsmaken.
5. Häll i vitt vin, tomatkross, grädde, parmesan och eventuellt en nypa socker. Rör om ordentligt och sätt på ett lock. Låt puttra på låg värme i 10 min.
6. Smaka av med salt och peppar och servera såsen till nykokt pasta med riven parmesan.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *