Följ oss

Min mat

Vispad jordgubbspannacotta och frösmul

Vispad jordgubbspannacotta och frösmul


Att äta en vispad, luftig och len jordgubbspannacotta är lite som att komma till himlen 💕

Receptet på pannacottan kommer ursprungligen från Elisabeth Johansson men jag har modifierat det lite. I orginalreceptet använder hon bland annat färska jordgubbar men jag tog frysta. Jag har så himla mycket gubbar kvar i frysen från förra säsongen som måste ätas upp och det funkade riktigt bra. Kanske blir konsistensen på pannacottan lite lösare än originalet eftersom de frysta gubbarna saftar sig en del när de tinar. Men det blir definitivt inget fel på smaken.

Frösmulet lyfter dessutom den här efterrätten genom att tillföra både smak, struktur och krunch. Att göra ett frösmul är superenkelt. Jag blandar sorter hej vilt och använder det som jag har hemma för stunden tex solroskärnor, chiafrön, linfrön, pumpakärnor, psylliumfrön, vallmofrön, sesamfrön och gärna favoriten bovete som jag rostar först. Måtten är det inte heller så noga med. Det är liksom bara att göra för det går sällan fel när det gäller ett frösmul. Receptet på frösmul är kanske lite överdimensionerat så det blir lite över. Men var inte ledsen för det. Använd den på din frukostyoghurt eller till glass eller….vad du vill.

Trots mängden jordgubbar i frysen så kunde jag inte motstå att köpa en liten, liten ask färska gubbar till dekoration. Lite blommor och grönt måste jag även ha med, så den här gången blev det citronmeliss och våreld.

Vispad pannacotta

INGREDIENSER
1 gelatinblad
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 tsk limesaft
150 g jordgubbspuré (mixade och passerade jordgubbar)

GÖR SÅ HÄR
1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten 10 minuter.
2. Häll grädden och sockret i en kastrull. Koka upp dra av kastrullen från plattan.
3. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält ner det i grädden. Rör om och låt svalna.
4. Rör i vaniljpulvret, jordgubbspurén och limesaften. Blanda väl.
5. Häll upp i en skål och ställ in i kylen över natten.
6. Vispa upp pannacottan med en elvisp tills den tjocknar.
7. Fyll i en spritspåse med stjärntyll och spritsa i portionsskålar eller glas.

Frösmul

INGREDIENSER
100 g smör
0,5 dl socker
1 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1,5 dl blandade kärnor & frön

GÖR SÅ HÄR
1. Tärna smöret i små bitar.
2. Blanda i övriga ingredienser.
3. Blanda/nyp ihop allt så de blir som smulor.
4. Fördela smulet på en plåt med bakplåtspapper.
5. Baka i ugnen på 200 C° i ca 15 min.
6. Rör om några gånger under tiden så att det inte bränns.
7. Låt svalna.








Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *