Följ oss

Min mat

Dadel- och tahinibollar

Dadel- och tahinibollar


Jag älskar praliner och de här bollarna är ett riktigt bra substitut när jag blir sådär galet sugen på choklad som bara jag kan bli. De går snabbt och lätt att göra, är lagom söta, chokladiga, rätt så mättande, med ett gott krunch från kakaonibs och med en liten touch av nötig tahini. Tahini, även kallad tahina, är en pasta gjord av sesamfrön. Den är vanligtvis ganska tjock, men i det här receptet använder jag en rinnigare tahini som är mer som en sås.


RECEPT ca 20 bollar

200 g dadelmassa eller urkärnade dadlar (ca 18-20 st)
3 dl havregryn
0,5 dl tahinisås
0,5 dl kakao
0,5 dl (+ 1 msk) kallt, starkt kaffe
1 msk neutral olja
1 rejäl nypa salt
0,5 dl kakaonibs

Dekoration; kakao, rostade sesamfrön, finhackade nötter eller kokosflingor.

GÖR SÅ HÄR

1. Dela dadelmassan i mindre bitar alternativt använd urkärnade dadlar.
2. Lägg i alla ingredienser, förutom nibsen, i en matberedare och mixa.
3. Det blir en tjock smet så man får stanna matberedaren några gånger för att peta ner och fördela ut smeten.
4. Är den alldeles för tjock så att den inte mixas ordentligt så tillsätt mer kaffe från den extra matskeden.
5. Rör i kakaonibsen manuellt med en sked.
6. Forma till runda bollar.
7. Rulla bollarna i kakao, sesamfrön, nötter eller kokosflingor.


Ställ gärna bollarna kallt i kylskåp en stund innan servering. De går även bra att frysa. Prova även att smaksätta bollarna med olika kryddor som kanel, kardemumma eller en nypa chilipulver.



2 thoughts on “Dadel- och tahinibollar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *