Följ oss

Min mat

Vinkokta blåmusslor med tomat och chili

Vinkokta blåmusslor med tomat och chili


Blåmusslan är ett mystiskt blötdjur med en fantastiskt smak, en billig råvara med en lyxig känsla som passar både till vardag och fest. Färska blåmusslor är i säsong hela året men jag har hört att de ska smaka som allra bäst under de månader som har ”r” i sig.

En liten miljöhjälte

Musslan livnär sig på plankton och näringsrika partiklar och får i sig dem genom att att filtrera havsvattnet. Filtreringen innebär också en effektiv vattenrening eftersom musslan tar upp kväve och fosfor ur vattnet, ni vet de där ämnena som bidrar till havens övergödning. På en timme kan en vuxen mussla filtrera hela fem liter vatten! Inte dåligt för en liten rackare som bara är ca 8-10 cm lång. Med andra ord så är musslor små hjältar, en viktig del av ekosystemet och ett bra miljöval året runt.


Har du koll på nätet?

Kontrollerade blåmusslor hittar du nätade i delikatessdisken eller hos fiskhandlaren. Men vet du att det röda nätet betyder att det är viltfångade musslor och det blå att de är odlade? De viltfångade i röda nät skrapas från botten så tänk gärna på att storskaligt musselfiske påverkar havsbottnarna, köp alltså helst odlade i de blå näten. Ännu en fördel med odlade musslor är att de odlas på band som inte kommer i kontakt med havsbotten. Därför finns det sällan sand eller lera i odlade musslor. Och du – glöm inte att titta på datumet så att musslorna inte är äldre än en vecka.


Recept

Till 4 pers.
500 g spaghetti

Till musselkoket:
1 nät med färska blåmusslor 
2 dl vitt vin
1 st vitlöksklyfta
Några stjälkar persilja
Svartpeppar

Till tomatsåsen:
6-8 medelstora tomater
3 msk olivolja
Färsk chili efter styrka och mod
Salt & peppar

Hackad persilja eller koriander till serveringen

GÖR SÅ HÄR
Musslorna; Musslor ska kokas levande. Ett lätt sätt att kontrollera dem på är att knacka en öppen mussla lätt i bänken. Musslan stänger sig då om den lever. Släng alltid alla musslor som inte stänger sig eller som är trasiga. Men ibland så tar det en stund innan en mussla stänger sig så var inte för snabb med att slänga dem. Skölj/skrubba musslorna under rinnande kallt vatten och ta bort ”skägget” . 

Häll i vinet i en stor kastrull, lägg i en lätt krossad vitlöksklyfta, persiljestjälkarna, svartpeppar och musslorna. Koka musslorna under lock tills de öppnar sig, ca 3-5 minuter. Sila av och spara spadet. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen. Släng de som inte har öppnat sig.

Tomatsåsen; Skär tomaterna i mindre bitar och strimla chilin. Värm oljan i en kastrull, pressa i en vitlöksklyfta och lägg i chilin. Häll i tomaterna, salt och musselspadet i kastrullen och koka utan lock i 10-15 minuter.

Pasta; Koka spagettin under tiden enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av. 

Montera; Blanda ihop tomatsåsen med spagettin, smaka av och krydda med salt och peppar.  Lägg upp spagettin med tomatsåsen i en stor skål och strö över den hackade persiljan och/eller koriandern. Toppa med musslorna och servera.1 thought on “Vinkokta blåmusslor med tomat och chili”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *