Följ oss

Min mat

Varm svampsallad med sojagravad äggula

Varm svampsallad med sojagravad äggula

Dagens gröna lunch blev en japaninspirerad skåpsrensning. Himla gott om jag får säga det själv. Jag har inga exakta mått, jag höftade som vanligt så du får se det här receptet mer som inspiration. Men jag har försökt att uppskatta måtten på ett ungefär till en lätt lunch för 4 pers.

ÄGG
4 ägg
4 msk Japansk soja
4 msk Mirin

Grava äggen i lika delar Japansk soja och Mirin. 1 ägg = 1msk japansk soja, 1 msk mirin. Låt de simma i marinaden i kylskåpet i flera timmar. Jag har läst recept med allt från 6 timmar till flera dygn. Mina ägg simmade i ca 15 timmar. Konsistensen blev ganska fast men ändå mjuk och krämig. Nästa gång ska jag korta ner tiden med några timmar i ett försök att få dem lite rinniga i mitten.

RIS
2 dl basmatiris
2-3 msk röd quinoa

Blanda ris och quinoa, skölj och koka enligt risförpackningen.

PICKLAD RÖDKÅL
200 g rödkål
2 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
1 tsk honung

Skiva eller skär kålen tunt. Skaka ihop ingredienserna till dressingen och blanda ner den i kålen. Ställ kallt till servering.

SVAMP
Blandad svamp
(jag använde Karl-Johan, Gul kantarell, Trattkantarell och Svart trumpet)
Ingefära, en tumstor bit
La-Yu eller chiliolja
Marinad från äggen

Torkad svamp blötlägges, frusen tinas, färsk förvälls innan tillagning.
Stek svampen med en neutral matolja och finhackad ingefära. När svampen börjar bli lite fast och knaprig tillsätt några msk av äggens marinad och några droppar La-Yu eller chiliolja.

SALLADSLÖK
Ett litet knippe salladslökar
Sesamolja

Skölj och skär löken, gärna lite på sniskan. Blanda runt löken med några droppar sesamolja och stek/wooka snabbt en kort stund under konstant omrörning på ganska hög värme. Du ska bara få bort den råa känslan men ända behålla lite krisp.

Vid servering, strö gärna över lite sesamfrön.2 thoughts on “Varm svampsallad med sojagravad äggula”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *