Att göra kroketter är ett sätt att göra vanlig potatis lite mer lyxig vilket gillas. Kroketter kan man även göra på överblivet potatismos, ett alldeles lysande exempel på hur trista rester kan omvandlas till riktigt bra gourmetkäk.
Jag har fått frågan om jag vill dela receptet på mina potatiskroketter med parmesanost. Visst vill jag det! Problemet är bara att jag inte har något. Jag skjuter oftast från höften och improviserar när jag gör kroketter. Men nu så har jag försökt att skaka liv i mina små grå och efter lite möda så har jag kommit fram till ett ungefärligt grundrecept. Så se det mer som en vägledning och inspiration än som en exakt sanning. Konsistensen ska vara tjockare än vanligt mos. Blir det för tjockt så tillsätt lite varm mjölk, grädde eller smält smör. (En klick smör förhöjer ju även smaken så det är alltid gott att tillsätta oavsett). Blir den för lös, vilket är vanligt vid användandet av färdigt mos, så tillsätt potatis- eller vetemjöl. Gillar du ost så ös på med mer. När jag ändå håller på och svamlar så vill jag passa på att tipsa om lite fler smaksättningar. Finhackad och smörstekt svamp, färska örter och inlagd chili är tre riktigt goda sätt att förhöja smaken på kroketter.
Jag uppskattar att det här receptet räcker till 4 pers.
INGREDIENSER
400 g potatis
1 äggula
50 g riven parmesan
Salt och peppar efter smak
PANERING
1 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl panko
Neutral olja till fritering
GÖR SÅ HÄR
1. Koka potatisen mjuk.
2. Häll av vattnet och låt den ånga av ordentligt.
3. Pressa potatisen, tillsätt äggulan och osten.
4. Smaka av med salt och peppar.
6. Forma potatissmeten till runda bollar.
7. Rulla dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko.
8. Värm oljan till 180 grader och fritera bollarna tills de är gyllene.