Följ oss

Min mat

Sticky Chicken

Sticky Chicken


Söt, salt, syrlig, spicy och klibbig – ”finger-licking good”! Den här kycklingen blir riktigt mör och saftig undertiden som såsen kokar så att den blir så där härligt tjock och klibbig. Receptet är enkelt men det tar en liten stund i ugnen, men kycklingen är helt klart värt att vänta på och det bästa av allt…man får kladda och äta med fingrarna.


INGREDIENSER
1 kg kycklingben, 8-10 st
1 dl ketchup
1 dl honung
1 dl farinsocker
0,5 dl japansk soja
1 tummstor bit ingefära, finriven
2 klyftor vitlök, pressade
1 lime, skalet och ca 1 msk saft
1-2 msk Srirachasås (eller efter mod)

ATT GARNERA MED
Sesamfrön, torrostade
Salladslök, finskuren
Koriander

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen. Rör tills sockret har löst sig.
2. Lägg kycklingbenen i en ugnsfast form, slå över såsen och vänd runt benen så att de blir ordentligt täckta av sås.
3. Sätt in formen i ugnen på 180 grader i ca 45 minuter.
4. Vänd på kycklingbenen och ställ in i ugnen i ca 45 minuter till. Tycker du att de får för mycket färg så lägg över en folie.
5. När det är klart ska såsen ha tjocknat och kycklingen fått färg. Om den inte har tjocknat, lyft ur kycklingbenen, höj temperaturen till ca 200-225 grader och reducera såsen ytterligare en stund. Den tjocknar ännu lite till när den kommer ut ur ugnen och svalnar.
6. Sprinkla över torrostade sesamfrön, finskuren salladslök och koriander vid servering.4 thoughts on “Sticky Chicken”

  • Hej! Tänkte testa detta recept fast med kycklingfiléer. Tror du det skulle funka? Vill inte de ska bli torra. Hur lång tid tror du i ugn, temperatur i varmluft eller vanlig? Tacksam för svar:)

    • Hej! Det borde funka om du tex lägger filéerna i såsen och kör dem i ugn till ca 70 grader innertemp. Vanlig ugn 200-225 grader, varmluft den lägre tempen. Det tar ca 15-20 min gissar jag. Tar ut kycklingen ur ugnen, slår såsen i en kastrull och kokar tills den tjocknar. Häller tillbaka den över kycklingen och värmer upp. Lycka till! Berätta gärna hur det gick om du testar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *