Rotselleri är kanske det godaste man kan äta nu på hösten enligt mig. Den är verkligen en superbra och billig rotsak med mycket smak och den passar både till vardag och fest även om den ser lite tråkig och alldaglig ut. Här serverar jag den både ugnsbakad och i form av en ljuvlig len puré smaksatt med Västerbottensost.
På de olika bilderna så har jag matchat rotsellerin med stora köttbullar alternativt stekt innanlår från älg tillsammans med en mustig skysås och ett kryddsmör.
Både purén och den ugnsbakade rotsellerin kan förberedas och tillagas långt i förväg för att sedan värmas försiktigt strax innan servering. Vid serveringen så skär du upp den hela rotsellerin i mindre bitar med skalet kvar och värmer i ugnen en liten stund. Purén värmer du försiktigt i en kastrull på spisen.
Recepetet på purén räcker till 4 små portioner eller 2 lite större, den är mäktig så man behöver bara en liten klick tycker jag.
Rotselleripuré
Ingredienser
200g rotselleri
1,5 dl mjölk
0,5 dl grädde
50g smör
1 dl riven Västerbottensost
Gör så här
1. Skär rotsellerin i småbitar och koka dem helt mjuka i grädde och mjölk.
2. Sila av eventuell vätska som finns kvar och spara den om du behöver späda purén lite senare.
3. Mixa rotsellerin slät tillsammans med smöret och osten.
4. Smaka av med salt och peppar.
Ungsbakad hel rotselleri
Ingredienser
En liten hel rotselleri
Rapsolja
Salt
Gör så här
1. Tvätta rotsellerin och skär bort den trådiga delen i botten.
2. Gnid in rotsellerin med olja och salt.
3. Sätt in den i ugnen i 175°C tills den fått en innertemperatur på 90°C.