Följ oss

Min mat

Ricottagnocchi

Ricottagnocchi

Gnocchi gjorda på ricotta, rackarns goda, förvånansvärt lätta att göra och man slipper kladdet med att pressa kokt potatis. Det är lite extra kul att göra dem om man har en sån där randig liten bräda att gnossa dem emot. Det är inte bara en utseende grej utan det finns även en fördel med spåren, såsen fastnar lättare på gnocchin. Har du inte Gnocchibräda så går det bra att bara skära dem som små söta kuddar.

På bilden ovan så serverade jag mina ricotta gnocchi stekta med rosmarin och ströbröd, ett smält smör med lime, chili och vitlök, toppat med rostade mandelflarn, persilja och parmesan. Ja…så är det lite blommor också såklart, kinesisk gräslök närmare bestämt. Ett annat sätt som jag gärna tillagar dem på är med mangold och kantareller. Det receptet hittar du här.

Så här gör jag de små guldklimparna….


Recept

Ingredienser
250g ricotta
200g vetemjöl Tipo 00 + lite extra att mjöla med.
3 äggulor
50g parmesanost, finriven
Salt & peppar
Ev en nypa muskot

Gör så här
1. Blanda ricotta, mjöl, äggulor, parmesanost och kryddor i en bunke till en mjuk och lätt kladdig deg.
2. Tippa ut degen på ett mjölat bord och knåda degen i några minuter tills den håller ihop och blir lite smidig. Om den fortfarande känns alltför blöt så tillsätt lite mer mjöl.
3. Dela degen i flera små bitar, ca 8 st tycker jag blir lagom.
4. Rulla varje bit till en smal ”orm” och skär i mindre bitar på ca 1,5-2 cm. Pudra dem lätt med mjöl så att de inte klibbar fast vid varandra.
5. Om du vill…tryck varje bit, på långsidan, med tummen mot en gnocchibräda så att du får ett fint randigt mönster.
6. Koka dina gnocchi i saltat vatten tills de flyter upp. Om du lägger i några nävar gnocchi åt gången kan du plocka upp dem ur kastrullen med en hålslev. Kokar du alla på en gång i en stor kastrull så slår du dem i ett durkslag och låter rinna av.
7. Nu kan du äta dina ricotta gnocchi som de är, steka eller gratinera dem.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *