Följ oss

Min mat

Fröknäcke

Fröknäcke

Jag gillar att använda ätbara blommor och blad i min mat och ibland så ”målar” jag små tavlor. Vad passar då inte bättre än att ha ett fröknäcke som canvas?!

Fröknäcke är gott som godis, väldigt enkelt att göra och ett bra sätt att få användning för alla små fröslattar som finns kvar i skafferiet. Jag blandar sorter hejvilt men oftast så använder jag solros- och pumpakärnor som bas för att jag gillar när det är lite mer struktur i knäcket, lite mer att tugga på helt enkelt. Receptet innehåller majsmjöl och är därmed glutenfritt men det går säkert jättebra att byta ut majsmjölet mot något annat. Testa dig fram och återkom gärna om du hittar ett bra ersättningsmjöl. Recept är ju till för att förändras och mat ska lekas och experimenteras med.

Vill du ha lite mer smak på knäcket så kan du tillsätta några nypor torkade örter i smeten. Min favorit är rosmarin och att strö ut extra flingsalt på toppen innan gräddning kan också vara gott.


Recept

Ingredienser

1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1,5 dl blandade små frön tex sesam, lin, quinoa, chia, psyllium eller vallmo.
1 dl majsmjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten


Gör så här

1. Häll alla frön, majsmjölet och saltet i en skål. Rör i olja och vatten. Låt smeten svälla i ca 15 minuter.
2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten på papperet. Om du tycker att det är svårt att få ut smeten jämt på papperet så kan du lägga ett annat bakplåtspapper över och kavla ut. (Jag orkar sällan vara så noggrann).
3. Grädda mitt i ugnen i 150°C , något lägre om du kör varmluft.
4. Beroende på hur mörkt du vill ha knäcket så grädda i 1 – 1,5 timmar.

Behöver du tips på ätbara blommor så kika här.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *