Följ oss

Min mat

Ragu på vildsvin

Ragu på vildsvin


Som vanligt när jag lagar mat och skriver recept så är måtten på en höft, så det gäller att du smakar av ordentligt så att maten passar dig och dina gäster. En lök kan ju vara olika stor, chilin olika stark och sellerin olika lång. Det enda som jag vet med säkerhet är att det är inte bara är grytan som behöver vin. Även kocken bör ha något gott i glaset medan hen rör runt i grytor och pannor.


INGREDIENSER

700-1000g grytbitar från vildsvin, från tex karré eller stek
Salt & peppar
Smör eller olja att steka i
2 gula lökar
1-2 stjälkar selleri
1 morot
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1 msk salvia
1 msk rosmarin
1 msk timjan
2 lagerblad
Chiliflakes efter styrka och mod
2 dl rött vin
1,5 msk koncentrerad viltfond
2 dl vatten + det som du sköljer ur pannan med
1 dl riven parmesan
Persilja, skuren


GÖR SÅ HÄR

1. Bryn grytbitarna i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i en gryta.

2. Hacka löken, finskiva sellerin och tärna moroten. Stek dem mjuka i stekpanna, pressa i vitlök och tillsätt tomatpuré. Stek en stund till och lägg därefter över i grytan.

3. Skölj ur stekpannan med vatten mellan stekningarna och häll det över köttet i grytan.

4. Dela tomaterna i lite mindre bitar och häll i dem i grytan, tillsätt örter, chili, fond, vin och vatten.

5. Låt grytan koka länge på låg värme tills köttet är så mört att det börjar falla sönder. Smaka av och tillsätt ev mer fond och/eller salt och peppar.

6. Innan servering rör i 1 dl riven parmesan och lite finskuren persilja.

VILDSVIN – RUSKIGA MEN GODA

Vildsvin är raggiga och ganska fula varelser. Jag tycker att de är lite läskiga och vill inte gärna stöta på dem när jag är ute i skog och mark. Men de har en övervägande fördel – de smakar väldigt gott. Köttet är lite mörkare än tamgrisens men inte lika värmekänsligt. Eftersom det har fettet insprängt i köttet är det lättare att få saftigt. Vildsvin styckas som vanlig gris och köttet är väldigt användbart i köket. Det passar bra ihop med de flesta kryddor och tillagningsmetoder. Som köttätare är vilt bland det bästa man kan äta anser jag och mer eko kan det inte bli. Djuren har dessutom haft ett fritt och naturligt liv ända fram till skottet ute i skogen.


MIN TRÄDGÅRD ÄR EN GALGBACKE

Min man jagar en hel del vildsvin och det är mycket som vi får stå ut med här i villaområdet när han är i farten. Eftersom den här jägaren är allergisk mot pälsdjur så har vi ingen hund. Grisjakten sker därför vid mörkrets inbrott och han sitter på pass och vakar vid en åtel. Om jakten varit god så får ett av våra gamla äppelträd tjänstgöra som galge. Han hänger upp kroppen i den starkaste grenen och står där ute i mörkret med en pannlampa på huvudet när han flår och passar viltet. Det är tur att vi har snälla och tåliga grannar som tycker att det är ok för det måste se ganska makabert ut.2 thoughts on “Ragu på vildsvin”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *