Följ oss

Min mat

Pumpasoppa med kokos, chili och ingefära

Pumpasoppa med kokos, chili och ingefära

Jag odlar en liten fin grönsak som heter Blue Ballet. Den ser ut och smakar som en pumpa men den är egentligen en vintersquash, dvs hör till arten Cucurbita maxima.

Varje planta får oftast 2 frukter med den behändiga storleken på 1-2 kg vilket är väldigt praktiskt till det lilla hushållet. Köttet är slätt, fiberfritt, lysande gulorange och med en god nötig sötma. Skalet blir hårt och frukterna kan sparas minst ett halvår efter skörd. Så den är perfekt att avnjuta så här års när det inte finns så mycket annat egenodlat som fortfarande är ”färskt”. Odlar du inte själv så hittar du säkert en fin vintersquash eller pumpa i din matbutik om du vill göra den här soppan.


Recept

Ingredienser:
Vintersquash/pumpa ca 700g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 chili (gärna Hot Lemon)
Ingefära, en tumstor bit
Olja att steka i
(Ev 1-2 tsk paprikapulver)
6 dl vatten
2 buljongtärningar, höns eller grönsak
1 burk kokosmjölk
Salt & peppar
Limesaft

Gör så här; 
1. Skala och hacka lök, vitlök samt chilin.
2. Skala och riv ingefäran.
3. Dela pumpan, kärna ur den, skär bort skalet och dela köttet i mindre bitar.
4. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i oljan i en stor kastrull på medelvärme. 5. Tillsätt pumpabitarna (+ ev paprikapulver) och fräs en stund till.
6. Tillsätt vatten och buljong, koka i 15–20 minuter tills pumpan är mjuk.
7. Mixa soppan slät och rör ner kokosmjölken och koka i några minuter till.
8. Smaka av med salt & peppar och limesaft.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *