Älskade knöl 💚 och då menar jag inte min man utan POTATIS! Har du tänkt på vad mycket gott man kan göra med potatis?! Kokt, stekt, gratäng, soppa, mos, bullar, plättar, rårakor… listan kan göras lång och här fyller jag på med ytterligare en; kräm eller kanske är det en lös pannacotta eftersom jag använder gelatinblad i den. Vad vet jag? God är den i alla fall. Krämen kan smaksättas med tex vitlök, gräslök, några doppar tryffelolja eller riven muskot. Men den här gången så har jag valt att servera den naturell tillsammans med friterade potatischips, räkor, stenbitsrom och rödlök. Rätten i sig är ju ganska mild med fina smaker så den kräver lite goda tillbehör. Sedan så är ju halva nöjet att dekorera tallriken fint tycker jag. Potatiskrämen ska ätas kall men den får gärna stå framme en liten stund i rumstemperatur innan servering. Och du – använd gärna en riktigt god gourmet- eller delikatesspotatis till receptet.
INGREDIENSER
200g potatis
1 dl grädde
1,5 dl standardmjölk
1 tsk lime- eller citronjuice
2 gelatinblad
Salt & peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och koka potatisen.
2. Blötlägg gelatinbladen i vatten i ca 5 min.
3. Blanda grädde och mjölk i en kastrull, koka upp.
4. Ta upp gelatinet ur vattnet, krama ur och smält ner bladen i den varma gräddmjölken.
5. Tillsätt juice och pressa i potatisen.
6. Mixa eller rör kraftigt.
7. Vill du ha en slätare kräm så passera även potatisblandningen genom en sil.
8. Smaka av med salt och peppar.
9. Häll upp krämen i djupa tallrikar och låt stelna/sätta sig i kylen i minste ett par timmar.
10. Dekorera precis innan servering.
CHIPS
1. Behåll gärna skalet på och skiva potatisen riktigt tunt, enklast med en mandolin.
2. Skölj skivorna i kallt vatten.
3. Klappa dem torra med en kökshandduk.
4. Fritera i neutral olja på 160-180 grader.
5. Låt rinna av på hushållspapper.
6. Salta lätt.
Galet vackert! Just kall verkar spännande…måste prova någon gång <3
Kul att du gillar 😉