Följ oss

Min mat

Enkel Tacogryta

Enkel Tacogryta

Tacos måste snart kvala in som husmanskost och Sveriges nationalrätt. Jag tror att alla har en relation till tacos eller åtminstone en åsikt och det har blivit synonymt med fredagsmys i det svenska folkhemmet…fast nu äts det nog tacos alla dagar i veckan.


Svensk Taco

Taco eller Texmex-produkter har funnits i Sverige sedan mitten av 80-talet men det var först på 90-talet som de slog igenom med dunder och brak. Idag har matbutikerna hela avdelningar och hyllrader fulla med alla tänkbara varianter av produkter, kryddmixer, tortillas, skal, chips, salsa och såser. Tacos eller texmex är lätt att laga och kan varieras i det oändliga med kött, fågel, fisk, skaldjur och vego men det vanligaste i de svenska hemmen är nog köttfärs.

I vår familj så var en tacomiddag ett smart och enkelt sätt att få barnen att äta mycket grönt när de var små. På klassiskt tacomaner så hällde vi upp olika grönsaker, salsa och såser i små skålar så kunde alla plocka åt sig det som de vill ha och tyckte om. Oftast tog vi till affärernas halvfabrikat eftersom det skulle gå snabbt och smidigt efter en lång arbetsvecka. Inget fel i det, så länge alla var nöjda och det smakade gott.


Orginalet lagas från grunden

Men den texmex-mat som vi oftast äter är en försvenskad variant. Orginalet är en blandning av olika matinfluenser från Texas och Mexico och åts ursprungligen av fattiga Mexikanska arbetare och ansågs som sunkig skräpmat av andra. Maten såldes från enkla stånd eller rullande tacotrucks och nu har ju även den matkulturen med de rullande vagnarna kommit till oss.

Originalmaten, om man ska göra den ”på riktigt”, innebär det matlagning från grunden. Inga halvfabrikat så långt ögat kan nå. Kött som ska koka länge för att bli mört och saftigt, tortillabröd som bakas på majs eller vetemjöl, salsor som hackas, mortlas och blandas av kocken likaså de olika kryddorna. De hårda tacoskalen, som för övrigt är snygga att servera i men rätt hopplösa att äta utan att de smulas sönder och maten kladdigt rinner ner efter handen, är sällsynta och mig veterligen så har de inte köttfärs till sina Burritos, Fajitas, Nachos, och Enchilads. 


Så här gör jag

Som sagt, man kan variera sin texmex i det oändliga och nu för tiden, när barnen blivit stora och jag kan lägga mer tid i köket, så lagar jag allt oftare texmex som mer liknar orginalet. En stor inspirationskälla är Jonas Crambys kokböcker som jag verkligen kan rekomendera. 

Eftersom jag har bra tillgång på viltkött blir det oftast olika varianter på carnitas och pulled pork men visst äter vi fortfarande den vanliga svenne-köttfärs-tacosen. Ibland bryter vi av det vanliga taco-tugget med en het och tomatsmakande gryta med mycket bönor. En stor fördel med grytan är att den går snabbt att laga, är perfekt i matlåda och de flesta ingredienserna är sådant som redan finns hemma i skafferiet, frysen och kylen. Alla typer av färs kan användas men hos oss blir det oftast på vildsvin eller älg. Jag odlar mycket själv tex borlottibönor som jag torkar, tomater som jag kokar sås på och majs som jag fryser i hela kolvar så jag höftar till det när jag lagar grytan. Men jag har uppskattat åtgång, mängder och förpackninga i receptet här nedan.


Recept Tacogryta


500 g färs
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyfta
Färsk chili, styrka och mängd efter mod
1 röd paprika
1 grön paprika
2 fpk valfria bönor, gärna olika sorter, sköljda 
1 fpk krossade tomater
1 fpk passerade tomater
1 fpk majs
Taco-krydda se nedan (eller färdig mix)
5 dl köttbuljong
Smör eller olja att steka i 

Gör så här:
Stek färsen med kryddorna och tillsätt sedan finhackad lök, vitlök, chili och paprika skuren i mindre bitar. Stek lite till så att löken blir genomskinlig. Tillsätt tomat, bönor, majs, buljong och vatten. Koka i några minuter så att smakerna sätter sig.

Serveringstips:
Servera gärna grytan med nachochips och toppa med tex koriander, crème fraich och/eller guacamole. Lite mer lök och grönsaker och en skvätt lime kan vara gott på. Om du vill göra grytan mindre stark och kanske mer barnvänlig så kan du hoppa över chilin och krydda upp den med tex Tabasco eller Sriracha i efterhand när du har slevat upp den på din egen tallrik.


Recept Taco kryddmix

2 tsk spiskummin
2 tsk mald koriander
3 tsk paprikapulver
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
2 krm mald cayennepeppar
2 tsk oregano
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk saltLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *