Solen skiner och värmen har gjort så att det fullkomligt har exploderat i trädgården. Gräslöken spirar med tunna, skira, klorofyllsprängda strån och har äntligen växt till sig så pass att jag kan skörda. Så i dag har jag skurit av ett knippe och gjort vårens bästa sås. Såsen med stort S och som passar till i princip allt – Nobissås. Byt ut Bean mot Nobis när du grillar eller hoppa över Hollandaisen när du lagar en fräsch sparris eller fiskrätt. Nobis gör ingen besviken. Gör gärna såsen några timmar i förväg och låt den stå och mogna i kylen. Gräslöken skär du sist och tillsätter såsen alldeles innan servering.
Jag åt min Nobis tillsammans med rökt lax, ägg, ugnsrostad potatis, lätt kokta sparrisar och rädisor, spenat och krasse.
Så gott!
Receptet är till ca 4 personer
INGREDIENSER
1 ägg
1 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger (vit eller röd spelar ingen roll)
2 dl neutral olja, jag använder raps
1 vitlöksklyfta, liten
0,5 dl skuren gräslök
Salt och vitpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Lägg ägget i kokande vatten. Koka det i exakt 3 min och spola det därefter i kallt rinnande vatten.
2. Knäck ägget och skrapa ur innehållet i en hög skål. Tillsätt vinäger och senap och mixa med en stavmixer.
3. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning tills såsen tjocknat.
4. Pressa i vitlöken, tillsätt salt, vitpeppar och gräslöken. Rör om och smaka av.