Följ oss

Min mat

Lättgravat vildsvin

Lättgravat vildsvin

Att lättgrava vildsvin innan grillning är ett knep som jag har lärt mig av en kompis (tack Marie-Louise). Köttet blir extra smakrikt, saftigt och mört. Jag använder oftast kotlettraden eller en liten stek och det blir himmelskt gott att äta både varmt och som kallskuret i tunna skivor.

När köttet gravat klart så grillar jag det först direkt över glöden så att det får en fin färg. Därefter lyfter jag det åt sidan på, lägger på locket och låter det gå klart indirekt. Om du inte vill grilla så kan du ge köttet en yta i stekpannan och köra klart det i ugnen.

Jag kör oftast mitt vildsvin till knappa 65 grader och det beror på att jag har en man som gillar relativt genomstekt kött. Annars så tycker jag att man absolut kan ta köttet tidigare, vid 58-60 grader för att få det lite rosa. (Under förutsättning att det är trikintestat – vilket vildsvin alltid ska vara!) När köttet uppnått önskad temperatur så låt det vila i 10-15 minuter innan du skär upp det, då stannar köttsaften kvar. Tänk på att beroende på hur stor köttbit du har och om du lägger det i folie eller bakplåtspapper när det vilar så kan temperaturen stiga ytterligare någon grad.

INGREDIENSER:
1 msk socker av valfri sort
1 msk salt
1 st pressad vitlöksklyfta
Hackade örter, tex oregano, timjan och dragon
Ev chiliflakes

GÖR SÅ HÄR:
Rubba in blandningen i köttet, lägg det i en plastpåse och låt marinera i ca 4 timmar innan du grillar det. 1 thought on “Lättgravat vildsvin”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *