Det här är den optimala kladdkakan när du behöver förbereda fika eller efterrätt i god tid eftersom den ska göras minst en dag i förväg. Kakan har en ganska kort gräddningstid och ska vara riktigt lös i mitten när du tar ut den. Den stelnar när den har kallnat så det är därför som du kan och ska göra kakan i god tid. Hållbarheten är riktigt bra så det är ingen fara, jag har ätit av den 5-6 dagar efter att jag bakat den och den var fortfarande jättegod.
Kakan är enkel att göra och att den har en riktigt maffig chokladsmak gör inte det hela sämre. Den bakas på chokladkaka i stället för kakao och ju finare choklad desto bättre så klart (min favorit är Lindt 70%) men en vanlig blockchoklad funkar faktiskt riktigt bra.
INGREDIENSER
200 g smör
200 g mörk choklad (70 %) eller mörk blockchoklad
4 st ägg
2 dl strösocker
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk florsocker
2 dl vispgrädde
Choklad, frukt och/eller bär till garnering och gärna några mynta- eller citronmelissblad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm form med löstagbar kant.
2. Smält smör och choklad och låt blandningen svalna.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.
4. Blanda äggvispet först med den avsvalnade chokladblandningen och vänd sedan försiktigt ner mjölet.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 12–15 min.
6. När kakan har svalnat, ställ in den i kylen minst över natten.
6. Dra bort bakplåtspapperet och lägg upp kakan på ett fat. Pudra den med florsocker och dekorera med grädde, frukt/bär och gröna blad.
Receptet kommer ursprungligen från tidningen Allt om Mat.