Följ oss

Min mat

Fetaostfyllda färsbiffar med ajvarsås

Fetaostfyllda färsbiffar med ajvarsås

Köttfärs är vardagshjälten som går att variera i det oändliga. Vi äter ofta färs av olika slag – mest älg, rådjur och vildsvin – och gärna i form av biffar. Till de här biffarna så passar det med vilken typ av färs som helst men jag föredrar älg som är ett smakrikt kött. Älg är även ganska magert så ofta kan man behöva tillsätta extra fett i form av grädde eller fläskfärs för att få biffarna saftiga. Men i det här fallet så tycker jag inte att det behövs.

Receptet är lagom till 6 biffar som du lättast formar om du först blöter händerna med kallt vatten. Börja med att forma färsen till bollar och för att få dem riktigt runda och fina så kan du kasta/bolla färsen fram och tillbaka mellan händerna en stund. Gör en grop i varje boll och fyll groparna med fetaost. Nyp ihop och forma färsen rund igen och platta sedan ut bollarna försiktigt till biffar. Lägg dem på en skärbräda som du sköljt med kallt vatten så fastnar de inte så lätt.

Älgärsbiffar med fetaost

INGREDIENSER
500 g köttfärs
I gul lök
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1-2 tsk torkade örtkryddor tex timjan, oregano, basilika eller mejram
100 g fetaost eller vitost
Smör att steka i

GÖR SÅ HÄR
1. Finhacka löken och stek den i smör, låt svalna.
2. Bland ägg, ströbröd, mjölk, lök, salt, peppar och örtkryddor. Låt stå en stund så att ströbrödet får svälla.
3. Blanda i färsen.
4. Mosa fetaost.
5. Forma färsen till biffar och fyll dem med ost.
6. Stek biffarna i rikligt med smör.

Ajvarsås

INGREDIENSER
3 dl grädde
5 msk ajvar, gärna den starka
1 msk tomatpuré
1 msk oxfond
1 liten vitlöksklyfta
Salt och peppar
Ev. vatten

GÖR SÅ HÄR
Blanda grädde med ajvar, tomatpuré, fond och en pressad vitlöksklyfta. Koka i 10-15 min. Späd med lite vatten om du vill. Smaka av med salt och peppar.2 thoughts on “Fetaostfyllda färsbiffar med ajvarsås”

  • De här är säkert goda med såsen till. Det var länge sedan vi åt vilt. När katten levde köptes det ofta vilt-och lammfärs som både hon och vi människor älskade. När jag såg bilden på den här goda maträtten blev jag inspirerad att laga biffarna och såsen.

    • Vad roligt att du gillar vilt! Jag har det ju lite lyxigt som har en man som jagar så vi köper nästan aldrig kött i butik. Testa gärna mina biffar och har du inte tillgång till viltkött så funkar det ju hur bra som helst med nöt. Tack för att du skriver till mig, ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *