Låt dig inte avskräckas av rotsellerins fula yttre för den är faktiskt en riktig goding. Rå har den en ganska kraftig smak men om du ugnsbakar den tills den blir helt mjuk så blir den mild och len i smaken, lite nötig och med mer sötma. Att den dessutom är billig gör inte det hela sämre.
Idag är det många som väljer att äta allt mer grönt både för hälsans och miljöns skull men kanske främst för att det är gott. Så även jag och mitt senaste experiment i köket var att baka en rotsellerin hel i ugnen. Det är så klart inget nytt som jag har hittat på men det var nytt för mig. Jag valde att köra sellerin på 200 grader men nästa gång ska jag sänka temperaturen till 150 grader för att testa om det blir ytterligare skillnad i smak och konsistens. Ett litet bonustips är att servera rotsellerin med lite torrostade nötter tex hassel- eller valnöt. Det lyfter hela rättens smak och textur.
Ugnsbakad rotselleri
1. Välj en ganska stor, rund och fin rotselleri. Men är den för stor finns risken att den kan vara lite ihålig.
2. Skär bort eventuellt rotfäste och skrubba den ren.
3. Svep in rotsellerin tätt i aluminiumfolie.
4. Baka den i 200 grader i 1–2 timmar, beroende på storlek, tills den är helt mjuk. Känn efter med en potatissticka.
5. Hit kan du förbereda om du vill och tillaga/värma den senare.
6. Skär rotsellerin i klyftor eller skivor värm eller stek dem lite snabbt i smör eller olja om du vill ha en liten gyllenbrun yta.
Sås på rotselleri
1 vitlök, fint hackad
100 gram rotselleri i mindre bitar (av den bakade)
1 liten gul lök
0,5 tärning grönsaksbuljong
1,5 dl vitt vin
smör*eller olja
2 dl grädde*
Salt & peppar
GÖR SÅ HÄR
Fräs lök och rotselleri i smör eller olja utan att de tar färg.
Tillsätt vitt vin och buljong. Sjud på låg temperatur i ca 15 min.
Tillsätt grädde och koka ihop.
Mixa till en slät sås.
Smaka av med salt och peppar.
Jag gjorde även en varm sallad som jag serverade till. Salladen ”höftade” jag så jag har tyvärr inga exakta mängder men du kan kanske få en ide till hur du kan skapa en egen variant.
Varm vintersallad
Bulgur
Grönsaksbuljong
Rödbetor
Kantareller
Grönkål
Rödlök
Salt & peppar
Olja och ev smör*
GÖR SÅ HÄR
Koka betorna med skalet på tills de är mjuka.
Kyl ner dem snabbt, skala och dela betorna i mindre bitar.
Koka bulgur enligt förpackningen. Gärna i grönsaksbuljong för mer smak.
Klyfta och stek löken samt kantarellerna i smör eller olja.
Krama grönkålen med lite olja och stek även den.
Blanda ihop salladen och smaka av med salt och peppar.
* Smör och grädde ersätts med vego/vegan alternativ för den som vill äta helt grönt.
Vilka härliga matidéer du har! Och bilderna lockar till att laga rätterna . Så mycket inspiration. Jag älskar också att dekorera maten med blommor och örter.
Jag undrar om temperaturanvisningarna gäller för varmluft eller en ”vanlig” ugn.
Tack vilken bra fråga! jag inser nu att jag har varit slarvig med temperaturen. Det var ett tag sedan jag skrev några av recepten men jag tror att jag vågar påstå att alla temperaturangivelser gäller för vanlig ung, förutom där det står att det är varmluft. Tex i receptet med den ugnsbakade fetaosten.