Följ oss

Min mat

Färskostbollar

Färskostbollar

Syrade mejeriprodukter

Färskost kan göras på vilken fil eller naturell yoghurt som helst och tillagas på en höft. Tillsätter man dessutom grädde, crème fraiche eller gräddfil får man en lite krämigare och rundare smak. Den här gången gjorde jag min ost på 1 liter fil och 2 dl grädde. Jag tar det som finns hemma för stunden.

Sjud ostmassan

Rör bara ihop blandningen och sjud på låg värme tills det blir lite grynigt. Jag gissar på att jag avbröt vid ca 50-60 grader. Ju högre temperatur, desto torrare och grynigare blir osten. Det är helt enkelt en smaksak hur man vill ha den. Man kan mäta temperaturen med en kökstermometer och testa sig fram till den konsistensen som man vill ha eller så chansar man lite. Jag brukar kolla på skeden som jag rör om med. När den ser lite lagom småprickigt ut så avbryter jag. 

Sila av vasslen

Därefter så ska vasslen silas av. Jag använder en tät silduk med ställning som jag placerar på en stor skål eller kastrull. Har du ingen silduk så kan du spänna fast en vanlig kökshandduk över skålen eller lägga duken i ett durkslag. Låt det gärna stå i kylen över natten så att vasslen hinner rinna av ordentligt. 

Smaksätt ostbollarna

Hälften av ostmassan smakade jag upp med lite vitlök, salt och fem pepparkorn, rullade till bollar och i nyskuren gräslök och blommor (se den översta bilden). Den andra hälften med finhackade soltorkade tomater, basilika och finhackade pinjenötter (se bilden nedan). Andra bra smaksättare är alla typer av örter, pepparot eller varför inte inlagd chili om du gillar lite drag och hetta. Recept på inlagd chili hittar du här.

Färskostens hållbarhet

Osten håller sig ca en vecka i kyskåp om du förvarar den i en burk med tätslutande lock och är noga med hygienen.

Extra tips

Det har hänt att jag har värmt ostmassan lite för dåligt för att kunna rulla den till bollar. Att den har blivit för mjuk och kladdig. Då har jag antingen använt den som pålägg (supergott) eller så har jag värmt upp den lite försiktigt igen tills den blir grynig och silat av den.
1 thought on “Färskostbollar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *