Om man gillar att pilla och har lite tid över så kan man göra små potatisnystan. Det blir så där perfekt frasiga och riktigt, riktigt goda. Pimpa dem tex med lite smetana, stenbitsrom, någon sorts lök och såklart en liten blomma. Servera dem som ett litet drinktilltugg, en lätt förrätt eller som ett tillbehör i rätter där du skulle ha serverat någon annan friterad potatis.
INGREDIENSER
Potatis, jag använde Mandel
Neutral olja att fritera i
Salt
PRYLAR
Potatisskalare
Grönsakssvarv eller annan pryl att strimla med *
Kökshandduk
Kastrull
Kökstermometer
Rund tesil/ar i metall, typ tetång
Hushållspapper
GÖR SÅ HÄR
1. Skala potatisen
2. Strimla potatisen fint i så långa tunna remsor som möjligt. Enklast är det med en grönsakssvarv.
3. Skölj potatisen i kallt vatten för att få bort stärkelsen och torka torr på en kökshandduk.
4. Häll i oljan i kastrullen och värm den till ca 140 grader. Enklast är att kolla tempen med en termometer.
5. Pilla in potatisen i runda tesilar i metall. Fyll dem så gott det går.
6. Doppa ner tesilarna med potatisen i oljan och fritera tills potatisen är gyllene.
7. Lyft upp silen och låt droppa av. Öppna silen och pilla ut potatisnystanet lite försiktigt med en gaffel.
8. Lägg potatisnystanen på hushållspapper så de får torka och salta lätt.
OBS! Tänk på att oljan är jättevarm och så även tesilen när du ska öppna den.
* Jag har ingen svarv så jag rev min potatis i en ”Mollyjansson” (Moulin Jansson Råkostkvarn). Det blir korta strimlor men funkade ändå. Lite mer pilligt att få in dem i silen bara.
Underbara!
Tack, vad roligt att du gillar dem 🙂
Så fina! Hur länge håller de dig? Dvs – kan man göra dem dagen innan?
Jag åt upp mina på en gång så jag törs inte säga hur de blir dagen efter.
Men testa gärna och berätta hur de blev 🙂
Sååå fina! Men är de svåra att få ut ur tesilen? Krackelerar många?
Hoppas att du fick till det Maria?! Hör gärna av dig här eller på Instagram och berätta hur det gick.