Ponzu är en sojabaserad Japansk sås som är smaksatt med en citrusfrukt som heter yuzu. Ponzu har umami såväl som söta, salta och sura smakämnen och passar bra som dippsås till eller som ingrediens i asiatiska rätter.
Det kan vara lite svårt att hitta Ponzu om du inte bor i en större stad med speciella asiatiska butiker. Men hav förtröstan, allt går att lösa, jag har skickat efter min flaska på nätet. Det finns även ”enklare” varianter att köpa och som hittas i vanliga matbutiker. Exemplet nedan är gjord på citron och är riktigt bra även om de med yuzu är snäppet bättre enligt mig.
Det bästa jag vet är att smaksätta majonäs med Punzu. Helt enkelt beroendeframkallande. Så om du inte redan har testat det så tycker jag att du ska göra det snarast, för jag vill inte att du ska gå miste om något så gott här i livet. Den är extra perfekt till sushi och sashimi!
INGREDIENSER
1 äggula
0,75 msk ponzu
1,5 dl olja
1 krm salt
ev 1 krm socker
GÖR SÅ HÄR
Mixa ponzun med äggulan och tillsätt sedan oljan lite i taget.
Smaka av med salt och eventuellt en nypa socker om du vill bryta det lite syrliga.
Om du har en stavmixer och ett hög, smalt kärl så kan du ha i alla ingredienser på en gång. Sätt stavmixern i botten på kärlet, håll den still där och mixa i ca 10-15 sek så att majonäsen börjar binda. För sedan staven upp och ner tills hela majonäsen känns klar.
TIPS
– Det är enklare att lyckas om ingredienserna har samma temperatur.
– Om majonäsen blir för tjock så kan du späda den med lite vatten.
– Jag gör min majonäs på solrosolja eller rapsolja med neutral smak.
Hej! Det här ser fantastiskt ut. Vad har du gjort med laxen? Är den helt rå? Skulle gärna vilja laga hela rätten. Tack på förhand! 🙂
Hej! Jag har ”rullat” laxen i sesamfrön och halstrat den snabbt i en varm, torr panna (om jag minns rätt, det var ett tag sedan jag tog den bilden).
På toppen är det alger som jag marinerat i soya, risvinäger och sesamolja.