Följ oss

Min mat

Kryddsmör

Kryddsmör

Färdiga kryddsmör är toppen att ha på lut i frysen. Oftast så improviserar jag bara och rör ihop lite olika varianter med örter, vitlök, chili, salt och peppar. Ibland petar jag i lite gräslöksblommor eller ringblomsblad, mest för den snygga färgen.

När smöret är färdigt och har stelnat i kylen så skär jag upp det i skivor och fryser in dem styckvis i plastpåsar. Alternativt så spritsar jag upp det i rosor eller toppar, brer ut det som tunna plattor som kan brytas av och fryser. Då är det bara att ta fram en lagom mängd strax innan vi ska äta.

Ett kryddsmör ska gärna vara lite tinat och mjukt när man använder det. Men ibland så glömmer jag att ta fram det en liten stund innan vi ska äta. Det var en sådan dag som jag kom på snilleblixten att riva smöret direkt över maten i stället. Har man bara ett vasst rivjärn eller liknande så funkar det jättebra även om smöret är stenhårt. Det är ju oftast av sina misstag som man kommer på nya smarta lösningar….eller hur!?

Bearnaisesmör

2 msk finhackad schalottenlök
3 msk dragonvinäger (eller vitvinsvinäger) samt 2 msk vatten
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 äggulor
150 gram mjukt smör
2 msk finhackad persilja
2-3 msk finhackad dragon 

GÖR SÅ HÄR
1. Skiva upp smöret i småbitar, låt det stå framme och mjukna.
2. Lägg löken i en kastrull med vinäger, vatten, salt och vitpeppar. 
3. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. 
4. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något. 
5. Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen och rör till ett luftigt smör.
6. Tillsätt persilja och smaka av med mer vinäger, salt och vitpeppar. 
7. Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper, gladpack eller spritsa ut det. 
8. Låt smöret stelna i kyl eller frys.


Rivet smör med gräslök och ättika

150g smör
2 dl finskuren gräslök
1 msk ättikssprit
Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR
1. Smöret ska vara riktigt mjukt för att kunna mixas ordentligt. Jag brukar ge det en knuff i micron. 
2. Blanda smör, lök och ättikssprit. Mixa tills dess att smöret blir slätt om du vill ha en jämngrön färg. 
3. Smaka upp med salt och peppar. 
4. Lägg smöret på plastfolie eller smörpapper, forma till en rulle och frys in.

Rivet brynt smör med svamp

150g smör
1 gul lök
2 rejäla nävar torkad karljohansvamp
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR
1. Lägg svampen i blöt i minst 15 minuter. 
2. Bryn smöret och låt det sedan svalna och stelna lite.
3. Krama vätskan ur svampen, finhacka den samt löken och stek i smör, var för sig. 
4. Blanda ihop hacket i det brynta smöret. Du kan men behöver inte mixa det här smöret om du inte vill. Den frysta svampen river du lätt ändå. 
5. Smaka upp med salt och peppar. 
6. Lägg smöret på plastfolie eller smörpapper, forma till en rulle och frys in.




Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *