Följ oss

Min mat

Kreolsk gryta

Kreolsk gryta

Vissa maträtter tröttnar jag aldrig på. En riktigt gammal favorit är den Kreolska grytan som dök upp någon gång på 70-talet. Orginalet är på fläskfilé men jag gör den lika gärna på kotlettrad eller fläskytterfilé som den även kallas i butik. Helt fel och ett oblygt försäljningsknep kallar jag det. Jag lagar min variant av grytan på vildsvin och eftersom vi styckar själva så märker vi förpackningen med kotlettrad. Så det så! Nu har surkärringen fått säga sitt.

Recept

500 g filé eller kotlettrad, i skivor
2 starka korvar tex chorizo, i skivor
1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, strimlad
1 tsk mejram
salt & peppar
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
2 msk bostongurka och/eller
1 dl cornichoner
1 dl syltlök
1 dl svarta oliver
Smör att steka i

GÖR SÅ HÄR
1. Bryn filé och korv tills de fått fin färg.
2. Tillsätt lök och paprika, låt steka med en stund.
3. Krydda med mejram, salt och peppar.
4. Strö över mjöl, rör om och häll på grädde, vatten och smula ner buljongtärningen och koka upp.
5. Blanda i bostongurka, cornichoner, syltlök och oliver.
6. Låt koka under lock ca 10 min. 

När jag använder kotlettrad så låter jag skivorna koka i såsen tills de är riktigt möra. Först därefter tillsätter jag korv, paprika, cornichoner, syltlök och oliver och kokar i ytterligare 10 min. Kotlettraden från ett vildsvin är oftast mycket mindre än den från tamgris. Så det är lite svårt att uppskatta koktiden…



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *