Den här soppan har hängt med ett bra tag hemma hos oss. En riktig favorit och ett ganska klassisk recept. Jag varierar den med olika sorters fisk och skaldjur och den är perfekt att göra även om grönsakerna börjar att se lite vissna ut. Lägg gärna till kokt potatis eller andra grönsaker i soppan så blir den mer som en matig gryta.
Jag kan även avslöja att jag sällan är så nitisk att jag kokar min egen fond. Oftast så blir det buljong på tärning eller flytande fond på flaska och då gärna lite extra än vad som rekommenderas till vätskemängden. Det får inte bli blaskigt och smaklöst.
Servera gärna soppan med något grönt, tex vipporna från fänkålen, dill eller krasse. En rejäl klick aioli och ett gott bröd.
RECEPT
Ingredienser
1 röd paprika
1 grön paprika
1/3 purjolök
1 fänkål
1 burk krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
0,5 msk timjan
0,5 msk dragon
0,5 msk curry
3 lagerblad
1 l fiskbuljong
2 dl vitt vin
3 dl grädde
2 msk smör
1 msk mjöl
200 g skalade räkor
300-500 g fiskfilé (den större mängden om du inte har musslor i grytan)
200 g färdigkokta blåmusslor
Salt & peppar
Gör så här
1. Om du vill ha musslor i din gryta så använd vinet när du kokar dem. Sila därefter av musselbuljongen i soppan. Hur du kokar musslor kan du läsa här. Kokar du inte musslor så tillsätt vinet vid punkt 4.
2. Strimla paprika, purjo och fänkål. Fräs grönsakerna med 1 msk smör i en stor kastrull.
3. Tillsätt pressad vitlök och kryddorna, stek lite till under omrörning.
4. Häll i tomaterna, buljongen och vinet/musselbuljongen. Släng i lagerbladen och koka i ca 15 min.
5. Rör ihop 1 msk smör med 1 msk mjöl till en jämn klump (Beurre manié) som du sedan rör ut i soppan
och reder av den med.
6. Tillsätt grädden och koka 5 min.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Lägg i fisken och sjud försiktig i några minuter.
9. Fördela skaldjuren i djupa tallrikar och häll den heta soppan över.