En terrin är supersmidig att ha till förrätt eller på en buffé eftersom den går att förbereda långt innan. Mitt grundrecept är gjord på en neutral färskost och crème fraiche. Milda och lätt syrliga smaker som enkelt matchas med olika ingredienser och tillbehör. Jag tror tex att det kan vara gott att ha riven pepparrot i om man vill ha lite mer tryck i smakerna eller massor av olika färska örter. Jag har även testat att byta ut potatisen mot rödbeta och chevreost och att tillsätta rökt lax och stenbitsrom (se bilder nedan). Du kan servera terrinen till kallskuret eller fisk och skaldjur. Möjligheterna är oändliga.
Det vanliga är kanske att använda någon variant av rektangulär brödform till en terrin men det blir så rackarns mycket. Så jag har bantat ner mängderna i mitt recept och anpassat det efter den vanliga glasmatlådan i mellanstorlek. Världens bästa form om man bara vill göra något litet. Till en förrätt eller liknande räcker terrinen ändå till ca 6 pers.
INGREDIENSER
• 400 g gourmet- eller delikatesspotatis. Kokt, kall och tärnad
• 125 g färskost typ Philadelphia eller Cantadou
• 1 dl crème fraiche
• 1,5 gelatinblad
• 50-100 g smakrik ost tex Parmesan, Västerbottensost, Chevré
• Salt & vitpeppar
• 1 dl gräslök, finhackad, färsk eller fryst funkar lika bra
GÖR SÅ HÄR
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Rör ihop färskost och crème fraiche.
3. Lägg hälften av blandningen i en kastrull och värm försiktigt på låg värme.
4. Smält ner osten i blandningen.
5. Krama ur gelatinet och smält även ner det i ostblandningen.
6. Ta bort kastrullen från värmen och rör i resten av färskostblandningen.
7. Vänd försiktigt ner potatis och gräslök. Krydda med salt och peppar.
8. Häll upp allt i en form, som du först har klätt med plastfolie och låt stelna i kylen över natten.