Det är jättelätt att göra egna soltorkade tomater och ett riktigt bra och lite lyxigt sätt att ta reda på egen skörd. Det enda som behövs är tomater, lite tid och en ugn. För inte soltorkar vi några tomater här uppe i kalla, mörka norden så lite fusk är helt ok tycker jag.
Ugnstorka tomater
GÖR SÅ HÄR
1. Skölj och halvera tomater, gärna midre varianter som körsbärstomater så går det snabbare.
2. Lägg dem med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper.
3. Strö över lite salt.
4. Kör tomaterna i ugnen på låg temperatur tex 50-100 grader.
5. Glänta på ugnsluckan ibland och släpp ut den fuktiga luften.
6. Låt tomaterna svalna.
7. Semitorkade kan frysas in till senare, helt torra kan förvaras i en tätslutande burk.
Tomaterna ska stå i ugnen tills de inte vätskar längre och ser torra ut. Börjar de bli lite brända innan dess så sänk värmen. Får de torka för länge eller hårt i ugnen finns risken att sockret i tomaterna bränns, då blir de tråkiga, mörka och hårda. Ju lägre temperatur, desto längre tid tar det men tomaterna blir finare. Vill du att det ska gå snabbare i ugnen, kan du höja temperaturen den första timmen och därefter sänka den.
Soltorkade tomater i olja
Välj en riktigt fin och bra olja, för när tomaterna är slut så har du en ljuvligt smaksatt tomatolja kvar i burken som du kan använda i matlagningen eller till dressing.
GÖR SÅ HÄR
1. Lägg de torkade eller semitorkade tomaterna direkt i en väl rengjord glasburk.
2. Skala och skiva vitlöksklyftor och fördela ut i burken.
3. Smaksätt gärna med olika örtkryddor som oregano, timjan eller dragon. Har du inga färska så fungerar torkade lika bra.
4. Salta och peppra.
5. Häll på olja så det täcker tomaterna och sätt på locket.
6. Förvara i kylskåp.