Följ oss

Min mat

Inkokta tomater

Inkokta tomater

Tomater är lätta att odla och att odla själv innebär att utbudet av färger, former och smaker ökar. Även om handeln har fått ett mycket bättre sortiment på senare år så finns det inget som slår de egenodlade. Ett tips! Om du eller någon i din närhet är allergisk mot tomat så kan de gula funka. Oftast är det det röda färgämnet i tomaten som de flesta inte tål.

Jag odlar som sagt en hel del tomater och på hösten tar jag endel av skörden och kokar in i olja. Oljekonserverna håller sig fina hela vintern och det känns ganska lyxigt att kunna ta fram dem då och att laga mat som smakar sommar. Oftast så slår jag tomaterna över en bit fetaost och gratinerar i ugnen.

GÖR SÅ HÄR:

1. Skölj och rensa tomaterna (jag föredrar hela små cocktailtomater i olika färger, större tomatsorter delas).

2. Packa dem tätt i väl rengjorda och steriliserade glasburkar tillsammans med en rejäl nypa salt, vitlök och färska örter.

3. Häll i olivolja, minst en tredjedel av burken.

4. Sätt locket på burkarna men skruva inte åt, ångan måste kunna pysa ut.

5. Ställ burkarna i en långpanna och slå lite vatten i pannan. Om oljan bubblar över så bränner den inte fast i plåten.

6. Starta upp med en ugnstemperatur på 150-160 grader. När det börjar sjuda i burkarna kan du sänka till 120 grader.

7. Låt nu burkarna stå i ugnen tills det bubblar ordentligt och tomaterna har blivit täckta med olja.

8. Stäng av ugnsvärmen, ta ut burkarna och skruva åt locken (OBS! burkarna och oljan är jättevarma) ställ in burkarna i ugnen igen och låt dem svalna långsamt på eftervärme.


Kontrollera att locken sitter ordentligt för då har det sannolikt bildats vakuum. Jag förvarar sedan mina oljekonserver i kylskåp. Vid ofullständig konservering kan det finnas bakterier eller sporer i mat som kan bilda ett toxin som man blir sjuk av, botulism. Även om detta är extremt ovanligt så chansar jag aldrig utan ser till att mina tomater kokar i minst 3 minuter innan jag äter dem. Lyssna även efter ”klicket”, att vakuumet släpper när du öppnar en burk.4 thoughts on “Inkokta tomater”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *