Följ oss

Min mat

Boeuf Bourguignon på mitt sätt

Boeuf Bourguignon på mitt sätt

Jag lagar oftast färgglad mat med mycket grönsaker men jag är ju faktiskt gift med en jägare så vi äter en hel del viltkött också, alltså brun mat. Och om kocken får välja, dvs jag, så blir det gärna en Boeuf Bourguignon. Grytornas gryta och Rolls Royce om ni frågar mig. Fast jag gör den lite på mitt eget sätt på älgkött och kantareller i stället för nötkött och champinjoner. Jag använder även de små lökarna som jag har plockat upp från köksträdgården som har vägrat att växa sig stora och gärna ett par morötter.

Grytan räcker till ca 6 pers.


Recept

1 kg grytbitar från älg (eller nöt)
2 gula lökar, finhackade
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
0,5 dl vetemjöl
2 köttbuljongtärningar
4 dl rött vin
5 dl vatten
1 msk soja
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
150 gr bacon, rimmat eller rökt sidfläsk, i små tärningar
10-15 st steklökar
4-5 st späda morötter, skurna i lite större sneda bitar
Några nävar kantareller, gärna hela små fina
Salt & svartpeppar
Smör att steka i
Persilja att toppa med


GÖR SÅ HÄR
1. Stek köttet i omgångar, krydda med salt och peppar, lägg över i en rymlig gryta.
2. Bryn den finhackade löken utan att den tar färg (om du vill – finhacka gärna en morot och bryn med), tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet. Lägg över i grytan.
3. Pudra vetemjöl över köttet och löken och rör runt så att allt täcks.
4. Häll på vin, buljong, soja och vatten samt tillsätt timjan och lagerblad.
5. Koka länge på svag värme tills köttet är mört.
6. Förbered garnityret under tiden som köttet kokar klart.
7. Stek på fläsket och när det börjar släppa sitt fett kan du med fördel steka med löken tillsammans i samma panna.
8. Förväll och stek svampen.
9. När grytan kokat klart, lägg i de små späda morötterna tillsammans med lök, svamp och fläsk och koka i några minuter tills morötterna mjuknat.
10. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs och strö över lite persilja innan servering.


Använder du höstmorötter så slanta dem och låt koka med i grytan i minst 30 min.

Lägg smålökarna i varmt vatten en stund innan du ska skala dem så går det lättare att få bort skalet. Om du inte genomsteker löken, eller om du använder lite större lökar så kan de behöva kokas med lite längre än övrigt garnityr.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *