Följ oss

Min mat

Min godaste spätta serverad med sparris

Min godaste spätta serverad med sparris

Sparris är kanske vår förnämsta primör och en av de tidigaste grönsakerna i min trädgård. Den återkommer år efter år utan att jag behöver göra så speciellt mycket. En tacksam växt att odla med låga krav.

Jag har en liten sparrislist med 10 plantor och är med dem helt självförsörjande från början av maj fram till midsommar. Då slutar jag att skörda för att låta plantorna vila och samla kraft till nästa säsong. Skotten växer då upp och blir 1,5 meter höga, vackra dill-liknande plymer som jag ibland använder i blomsterbuketter.

Med mycket färsk sparris på kort tid så gäller det att vara lite påhittig. Vi äter sparris på korsen och tvärsen under perioden. Om vi inte vill äta sparrisen alderles direkt så förvarar jag den i kylskåpet ståendes i ett glas med vatten. På det sättet så håller den sig fräsch och spänstig i flera dagar.

Spättarullader med rom och gräslök

En favorit är att servera sparrisen tillsammans med spättarullader, stenbitsrom och en massa gräslök. Såsen innehåller både grädde och smör och är kanske inte den allra magraste varianten. Det blir dessutom en ganska rejäl mängd så antingen äter du den med sked för att den är så god eller så dubblar du mängden fisk så kan du servera den till flera. Kryddsmöret med ättika ger en fin brytning i såsen och är ett måste, hoppa inte över den. Och du – välj gärna MSC-märkt fisk.

INGREDIENSER:
1 liten gul lök, finhackad
2 dl vitt vin
3 dl grädde
1 tärning fiskbuljong
1 dl vatten
1 msk maizena
0,5 dl gräslök, finskuren + lite till dekoration
80g röd stenbitsrom
400g spättafileér
Kryddsmör med gräslök och ättika
Smör
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:
Fräs löken i lite smör utan att den tar färg.
Tillsätt vinet, koka och reducera tills ca hälften återstår.
Häll i grädde, vatten och smula ner buljongen, koka 7-8 minuter.
Red av såsen med maizenan utrörd i lite vatten.
Sjud såsen några minuter till så att den tjocknar.
Tillsätt gräslök och krydda upp med peppar.
Lägg fileérna med skinnsidan upp.
Krydda med salt och peppar.
Lägg lite kryddsmör på varje filé och rulla ihop. 
Lägg ruladerna i en smord form med skarven nedåt.
Häll såsen över fisken och sätt in formen i ugnen, 200 grader i ca 20 min.
När fisken är klar, rör försiktigt ned hälften av stenbitsrommen i såsen. Resten använder du till att toppa rulladerna med.
Strö över lite gräslök.

Servera spättan på en rejäl bädd av sparris som du sjuder några minuter i lättsaltat vatten!



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *