Följ oss

Min mat

Gräslökspannacotta

Gräslökspannacotta

Nu blommar alla mina gräslöksplantor med vackra lila blommor. Så den här gången fick gräslöken bli både smaksättare och dekoration i en riktigt god och enkel förrättspannacotta.

Annars så använder jag gräslök till det mesta som inte är sött. Den är klockren till äggröra och i en krämig potatisgratäng, i både varma och kalla soppor och såser, sallader, dressingar och kryddsmör. 

Odla gräslök

Gräslöken är en tacksam och lättodlad växt som kan odlas både på friland och i kruka. Den kommer tidigt på våren och kan skördas under hela säsongen. Man kan så gräslök från frö, dela eller köpa en färdig planta. Till och med de små plantorna som säljs i kruka i matbutiken brukar fungera bra att plantera om och driva vidare i trädgården. 

Min erfarenhet är att gräslöken inte är speciellt kinkig. Jag odlar den i kraftig lerjord även om rekommendationen är välgödslad, mullrik, fuktig och väldränerad jord. Min gräslök växer så att det knakar ändå.

Skörda gräslök

När du skördar så kapa de färska bladen nära marken och spara gärna en liten del av plantan så får den mer växtkraft och kommer snällt igen. På ett par veckor har plantan vuxit till sig för en ny skörd. Bladen är godast färska men kan både frysas och torkas. Även blommorna är ätliga och fina som dekoration. Blommans stjälk är tyvärr hård och tråkig så vill du ha mer blad och en lättskördad planta får du vara på din vakt och nypa av blomknopparna så snabbt som möjligt.

Jag har planterat min gräslök som en 3 meter lång häck i landet. Det är både dekorativt och praktiskt. Några plantor låter jag gå i blom och några skördar jag blad från kontinuerlig. På det viset kan jag både fylla upp frysen inför vintern och njuta av färska blad och blommor hela odlingssäsongen.

Och du – skippa saxen och skär gräslöken med en vass kniv i stället så smakar den mer!


Recept

INGREDIENSER (till 4 port.)
2 st gelatinblad
2,5 dl grädde
1,5 dl matyoghurt
Salt & svartpeppar
Ca 1 dl finskuren gräslök 
(om du vill 0,5 dl dill)

GÖR SÅ HÄR
1. Lägg gelatinet i kallt vatten i några minuter. 
2. Koka upp grädden och ta bort den från värmen. 
3. Lyft upp gelatinet och krama ur det mesta av vattnet. 
4. Rör ner gelatinet i grädden så att det smälter. 
5. Blanda i matyoghurt, salt peppar och gräslök (+ dill). 
6. Häll i glas och låt stelna i kylen i minst 4 timmar

Toppa och dekorera gärna pannacottan med räkor, lax eller rom. Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *