Följ oss

Min mat

Fisk- och skaldjurssoppa

Fisk- och skaldjurssoppa

Den här soppan har hängt med ett bra tag hemma hos oss. En riktig favorit och ett ganska klassisk recept. Jag varierar den med olika sorters fisk och skaldjur och den är perfekt att göra när grönsakerna börjar att se lite vissna ut. Lägg gärna till lite kokt potatis eller andra grönsaker i soppan så blir den mer som en matig gryta.

Och jag är inte så nitisk så att jag kokar min egen fond. Oftast så blir det buljong på tärning och då gärna lite extra än vad som rekommenderas till vätskemängden eftersom jag gillar när det är lite smak på maten.

Ingredienser

1 röd paprika 
1 grön paprika 
1/3 purjolök 
1 fänkål 
1 burk krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
0,5 msk timjan
0,5 msk dragon
0,5 msk curry
3 lagerblad
1 l fiskbuljong
2 dl vitt vin
3 dl grädde
2 msk smör
1 msk mjöl
200 g skalade räkor
300-500 g fiskfilé (den större mängden om du inte har musslor i grytan)
200 g färdigkokta blåmusslor
Salt & peppar

Gör så här

1. Om du vill ha musslor i din gryta så använd vinet när du kokar dem. Sila därefter av musselbuljongen i soppan. Hur du kokar musslor kan du läsa här. Kokar du inte musslor så tillsätt vinet vid punkt 4.
2. Strimla paprika, purjo och fänkål. Fräs grönsakerna med 1 msk smör i en stor kastrull.
3. Tillsätt pressad vitlök och kryddorna, stek lite till under omrörning.
4. Häll i tomaterna, buljongen och vinet/musselbuljongen. Släng i lagerbladen och koka i ca 15 min. 
5. Rör ihop 1 msk smör med 1 msk mjöl till en jämn klump (Beurre manié) som du sedan rör ut i soppan
och reder av den med. 
6. Tillsätt grädden och koka 5 min. 
7. Smaka av med salt och peppar. 
8. Lägg i fisken och sjud försiktig i några minuter. 
9. Fördela skaldjuren i djupa tallrikar och häll den heta soppan över. 

Garnera gärna med aioli och något grönt, tex vipporna från fänkålen, dill eller krasse. 



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *